– fordi tiden kræver et MODSPIL

03. Aug 2007

Mobiler, anvendelser og fri software

 
John Stuart Mill/TinyBook

Jeg har nu i et stykke tid haft brug for en ny mobiltelefon, og da jeg så slog til ved en større operatørs reklamefremstød, har jeg nu en lidt mere avanceret mobiltelefon, end jeg tidligere har haft.

Så avanceret, at den faktisk sammen med et 2 GB memory card, som også var på tilbud, begynder at ligne noget, der faktisk kan bruges til noget - især da der medfulgte både høretelefoner og USB-kabel, så man kan overføre f.eks. musikfiler fra computeren.

Musik har ikke været en stor del af mit liv de sidste mange år, hovedsaglig fordi jeg simpelt hn aldrig har tid - til gengæld har jeg faktisk en del transporttid, ligesom der er mange stunder på arbejdet, hvor man lige så godt kunne sidde og høre musik, som man kunne lade være.

Den nye telefon fungerer faktisk så godt som MP3-afspiller, at jeg uvilkårligt begyndte at overveje, hvad mere, den mon kunne bruges til.

Gå på nettet? Ja, men de fleste web-sider ser ret dårligt ud med en opløsning på 176x220 pixel, og desuden tager min operatør, noget anakronistisk, 10 kroner pr. megabyte dataoverførsel - hvilket kan forvandle selv moderat brug af nettet til en særdeles dyr fornøjelse.

Til gengæld er der indbygget en email-klient, ligesom Google har en GMail-applikation, man kan downloade, hvis man som jeg er gået over til dette nymodens tøjeri.

Og de fleste emails indeholder faktisk så små datamængder, at selv en pris på 10 kroner pr. megabyte intet betyder overhovedet - det er kun et problem, hvis ens mails indeholder store, vedhæftede filer, og dem har man alligevel sjældent brug for på mobilen.

Hvad mere? Den kan faktisk vise film i både MPEG4- og DIVX-format plus et par stykker mere (men ikke AVI, og den understøtter heldigvis heller ikke kopibeskyttelse eller DRM) og jeg har også forsøgt mig med et par stykker fra The Internet Archive, men igen er skærmen lige lovlig lille til at se dem på, selv i bus/tog/fly.

Mere? Faktisk kunne jeg godt bruge en håndholdt dims til at læse elektroniske bøger med, så man kan læse bøger fra Projekt Gutenberg o.l. uden at skulle hverken printe ud eller sidde foran skærmen.

Men vise tekstfiler - det kan den ikke umiddelbart. Jeg zapper følgelig ind på operatørens hjemmeside for at se, om de skulle have nogle tillægsprogrammer, man kan downloade. Det, de har, er primært spil, og de koster alle sammen 49 kroner pr. stk. - både små og store programmer eller spil. Av min arm. De har også ringetoner, animationer og baggrundsbilleder - alle til 15 kroner pr. stk. Av min arm.

Og her er det, jeg begynder at undre mig over sådan en lille ting som forretningsmodeller: Hvordan kan operatøren forvente at sælge noget så banalt som melodier og billeder til mobiltelefoner, hvortil man meget nemt kan downloade gratis melodier og billeder overalt på nettet, eller tage dem fra sine egne samlinger, og lægge dem ind på mobilen?

Hvem vil give 15 kroner for en ti sekunders ringetone, når man kan optage sin yndlingssang på en MP3-fil, lægge den ind på telefonen og herefter bruge den til ringetone?

Og at man vil give 49 kroner for det seneste Harry Potter-spil kan jeg godt forstå, men for diverse Tetris-kloner og små applikationer, som lige kan gøre nytte nu og her?

Mobiltelefoner forekommer uden videre at være næste skridt i kampen for frit indhold og fri software - for at skabe en pulje af open source-programmer, som man frit kan køre overalt, og pludselig forstår jeg, hvorfor den OpenMoko-telefon (baseret på Linux og Open Source-programmer), Morten Midtimod bloggede om for et stykke tid siden, er så interessant.

Faktisk findes der adskillige gratis programmeringsværktøjer, der gør det muligt selv at programmere til en moderne mobiltelefon (f.eks. Suns Java ME), så hvis man er programmør, er det sådan set bare om at komme i gang.

Men så langt kom jeg ikke i denne omgang. På siden GetJar.com kan man nemlig finde tonsvis af gratis programmer til mobiltelefoner, og her fandt jeg ret hurtigt det lille program TinyBook, som kan vise tekst på skærmen i en masse forskellige alfabeter (bl.a. russisk), og som tillader, at man lægger op til ti forskellige bøger ad gangen på sin telefon.

Det er faktisk TinyBook, man ser i aktion på billedet - med indledningen til John Stuart Mill's "On Liberty". Hvordan det er at læse er jeg ikke helt sikker på endnu, men så vidt jeg kan se er det ikke nødvendigvis mere besværligt end at læse i en rigtig bog (selvom skærmen godt kunne have været lidt større).

Om det er fri software, er jeg ikke helt klar over, eftersom programmets hjemmeside er på russisk, og getjar.com ikke skriver noget om licenser.

Men så må opdagelsen af en side for download af udelukkende fri software være næste punkt på programmet. En gratis boglæser må være en god begyndelse.

Kommentarer: