– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. May 2007

Ubuntu 7.04 'Feisty Fawn'

 
Ubuntu 7.04 Desktop
- af Morten Nielsen

Ubuntu 7.04 er på gaden (og det har det faktisk været i knap en måned nu), og udgør umiddelbart endnu et stilfærdigt kvantespring i forsøget på at skabe en fri, brugervenlig, let tilgængelig Linux-baseret distribution, som i så stort omfang som muligt kan håndteres af ganske almindelige computer-brugere.

Og lad mig opsummere allerede på forhånd – med 7.04 står Ubuntu med en distribution der umiddelbart betragtet kan anbefales til alle, i mindst samme omfang som man vil kunne anbefale Windows XP. Systemet er velfungerende, overskueligt, konsistent og hamrende stabilt.

7.04 har øgenavnet Feisty Fawn (Det Livlige Rålam – man skal nok ikke spørge) og indeholder ud over de normale opdateringer af de centrale komponenter (som Linux-kernen, X-Windows, Gnome-brugergrænsefladen, OpenOffice m.m.m.) en række nye funktionaliteter.

F.eks. har man nu lavet et Windows Migrerings Værktøj, der gør det nemmere at skifte fra Windows til Ubuntu, i og med at man kan importere bl.a. bogmærker og kontakt-lister fra sin eksisterende Windows-installation. Desuden har man lyttet til tidligere kritik, og skabt en nemmere, mere dynamisk måde at installere multimedie codecs på – en ting der tidligere har kunnet volde en del besvær.

De mest interessante nye features er dog uden tvivl en stærkt forbedret understøttelse af trådløst netværk – der nu fungerer mindst ligeså nemt som under Windows – samt en forbedret håndtering af proprietære drivere, noget enhver indehaver af f.eks. et nVidia-baseret grafik-kort vil juble længe og inderligt over. Endelig har man været en tur forbi Windows Kontrolpanel, hvor man har fundet (og kopieret) Tilføj/Fjern Programmer, der er et supplement til Synaptic, der tidligere har været den benyttede grafiske pakke-manager. I Tilføj/Fjern Programmer får man et nemt og simpelt overblik over såvel hvilke programmer der i forvejen er installeret som hvilke programmer man umiddelbart har mulighed for at tilføje til sit system.
Tilføj/Fjern programmer i Ubuntu
Det er dog langt fra alle programmer man kan installere via Tilføj/Fjern Programmer. F.eks. skal man en tur over Synaptic for at installere Automatix2, som efter min mening er et must, hvis man ønsker nemt og hurtigt at konfigurere Ubuntu som en all-round arbejdshest. Automatix2 gør det bekvemt at få installeret og konfigureret ting som f.eks. Multimedie-codecs, DeCSS til DVD-afspilning, nVidia-drivere og en lang række andre mere eller mindre uundværlige applikationer og drivere. Med den simple og lettilgængelige Ubuntu-installation og efterfølgende Automatix2 vil stort set enhver kunne installere og konfigurere Ubuntu 7.04 (inklusive Open-Office, grafik-programmer, medie-afspillere etc.) i løbet af en relativt kort aften.
Automatix til nemt setup
Performance-mæssigt er der ikke umiddelbart den store forskel på Feisty Fawn og forgængeren Edgy Eft. Såvel opstart som forskellige resource-krævende kørsler giver fuldstændig sammenlignelige resultater, hvilket i sidste ende kan være en af de parametre der får størst betydning for Ubuntus (og andre Linux-distributioners) muligheder for at kæmpe sig igennem Microsofts markedsdominans. For i modsætning til storebrors system, ser man ikke nogen markante performance-problemer i forbindelse med opgraderinger. Desuden kan Ubuntu fremvise en imponerende stabil frekvens med nye versioner en gang hvert halve år (blot en gang har man måttet skyde en deadline – i 2 måneder, i forbindelse med v6.06 LTS – tag den Microsoft).

Hvilket naturligvis bringer os frem til det springende spørgsmål: ”Er det så en Vista-killer?”

Et spørgsmål det ikke er helt så enkelt at besvare. I sig selv vil Ubuntu 7.04+ formentlig ikke kunne gøre det store indhug i Microsofts markedsandel, men...

Mens Microsoft har vældig travlt med at tvinge Vista ned over hovedet på enhver ny PC der sælges, har de i design-fasen haft ligeså travlt med at sikre, at musik- og filmindustriens 'behov' har fået højere prioritet end de mere tekniske overvejelser, noget Peter Gutman har beskrevet indgående i A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection - den korte version har Gutman beskrevet således i Executive Executive Summary: "The Vista Content Protection specification could very well constitute the longest suicide note in history".

Samtidig har de første erfaringer almindelige brugere har gjort med Vista langt fra været overbevisende. Der mangler signerede drivere (og mindre kan ikke gøre det), og i det hele taget har systemet for mange vist sig at være så besværligt at have med at gøre, at de prompte er vendt tilbage til Windows XP i stedet.

Oddsene for Ubuntu som Vista-killer er derfor forbedret af den måde Microsoft har håndteret design, implementering og prissætning af Windows Vista på.

Og så er Ubuntu 7.04 altså et imponerende stabilt, ydedygtigt og flot operativsystem, der kan anbefales til alle – med de samme forbehold som også gælder for Windows: man bør som almindelig bruger, i sin omgangskreds have en person der kan assistere, hvis noget går mere end almindeligt galt. Når det så er sagt, så har jeg endnu aldrig været udsat for decideret at måtte geninstallere Ubuntu for at løse et problem – her ser det betydeligt mere blakket ud for Windows. Work and Play in Ubuntu

Kommentarer:

- wolf - skrev:
13/05/2007 06:22:06

Det bør bestemt ikke forties, at mens Vista markedsføres på "Wow-effekten" (vist nok en slags Connie-effekt), som også Linux klarer langt bedre med windows-manageren Beryl. Se f.eks. følgende klip på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bYsxaMyFV2Y http://www.youtube.com/watch?v=i0ZtcxHUSDQ Jeg benytter selv Beryl; ikke så meget på grund af dens omfattende "eye candy", men fordi Beryl faktisk tilbyder en række småting, der er med til at skabe overskuelighed, som er en stor hjælp i dagligdagen.

Bagger skrev:
13/05/2007 07:28:57

UBUNTU har udsat mine planer om at udskifte mit 4 år gamle hakkebræt af en 1,8Ghz AMD processor der konstant gør mig opmærksom på at mine RAM blokke er (var) for små til engang om måske i fremtiden . Hasta la Vista, bay bay Bill. Jeg har dog haft problemer med printer, scanner og midi.men ikke mere end 20 minutter efter at have klaget min nød på UBUNTU WIKI vælter det ind med løsninger (nogle bedre end andre) Super support. der er sågar folk der er gået i gang med at udvikle driver til et gammelt skrummel af en ombygget lazerprinter jeg bruger til printkort. Aldrig mere virus! Så vidt jeg husker er antallet af virus der truer Windsows over 1.000.000 og linux 14. eller er det 9. (Hav aldrig alle dine æg i samme kurv) PS. Hvis jeg skulle ud og købe de samme programmer jeg leger med i Linux til Windsows ville 20.000.KR. række som en skrædder hos sexdotcom. Adope photoshop koster 7-8000.KR. Videoredigering udover det basale og mest simple såsom klip og fade har hidtil været uden for min økonomiske rækkevide. Langsommeligt og møjsommeligt med konstant risiko for at at lortet fryser så eneste løsning er at hive stikket. Indlæringskurven er stejl men med Feasty Fawn 7.04 er bakken ikke så uoverkommelig. De gode gamle A:\ dage er ovre. UBUNTU!!!

bagger skrev:
13/05/2007 09:31:36

Her er jeg tilbage. Nu skriver jeg i microsoft,Hokus pokus fillihankat det er lidt som med en gammel dyne,godt nok er den tung og lugter men den er min A:\EXIT.

Nicholas Colding skrev:
14/05/2007 07:52:43

Hej! Fin tekst. Jeg kan dog ikke se at "Tilføj/Fjern" funktionen på nogen måde ligner den i Windows XP... Det må være på et meget overordnet punkt. I Ubuntu har man jo adgang til et netbaseret verdensomspændende shopping center af fri software. Det har jeg sgu aldrig oplevet med MS :) Venlig hilsen Nicholas

Chano skrev:
14/05/2007 09:37:34

Jeg ville meget gerne skifte fra XP til Ubuntu (og helst i dag ;), men jeg har hverken CD’en eller en brænder til at lave den, så jeg har overvejet om det måske kunne lade sig gøre ad omveje? Jeg har to harddiske C og E. E bruger jeg kun til at opbevare medie-filer. Spørgsmålet er så: 1. Kunne jeg installere Ubuntu på E-drevet, 2. flytte mine vigtige filer fra C til E, 3. og så formatere C-drevet inkl. XP, 4. for så til sidst at installere Ubuntu fra E tilbage til C?

stig skrev:
14/05/2007 11:54:25

Chano Ja, det kan godt lade sig gøre. Du skal installere Ubuntu vha. netinstall programmet instlux. Det findes dog kun til Ubuntu 6.06. Derfor skal du bagefter opgradere til Ubuntu 6.10, og derefter opgradere Ubuntu 6.10 til Ubuntu 7.04. Det du skal lave er en såkaldt dual-boot opsætning, hvor du selv kan bestemme, om du vil arbejde i XP eller Ubuntu, når du starter maskinen. E-drevet er så i dit tilfælde det drev Ubuntu skal installeres på (bemærk, at Ubuntu vil mene, at dine windowspartioner hedder hda1, hda2 osv, eller mere sjældent sda1, sda2 osv). Instlux finder du her http://instlux.sourceforge.net/ Når du så skal opgradere gør du således: 1) I terminalen skriver du: "sudo update-manager -c" 2) Så klikker du System --> administration --> opdateringshåndtering. Så skulle den sige distro update på en knap. noget med 6.10. Derefter pukt 2 om igen denne gang bare til 7.04. Du har også mulighed for at starte XP op fra Ubuntu - på den måde kan du få det bedste fra begge verdener. Skriv igen, hvis du får brug for hjælp til dette. God arbejdslyst :)

stig skrev:
14/05/2007 12:01:41

Chano Ja, det kan godt lade sig gøre. Du skal installere Ubuntu vha. netinstall programmet instlux. Det findes dog kun til Ubuntu 6.06. Derfor skal du bagefter opgradere til Ubuntu 6.10, og derefter opgradere Ubuntu 6.10 til Ubuntu 7.04. Det du skal lave er en såkaldt dual-boot opsætning, hvor du selv kan bestemme, om du vil arbejde i XP eller Ubuntu, når du starter maskinen. E-drevet er så i dit tilfælde det drev Ubuntu skal installeres på (bemærk, at Ubuntu vil mene, at dine windowspartioner hedder hda1, hda2 osv, eller mere sjældent sda1, sda2 osv). Instlux finder du her http://instlux.sourceforge.net/ Når du så skal opgradere gør du således: 1) I terminalen skriver du: "sudo update-manager -c" 2) Så klikker du System --> administration --> opdateringshåndtering. Så skulle den sige distro update på en knap. noget med 6.10. Derefter pukt 2 om igen denne gang bare til 7.04. Du har også mulighed for at starte XP op fra Ubuntu - på den måde kan du få det bedste fra begge verdener. Skriv igen, hvis du får brug for hjælp til dette. God arbejdslyst :)

Simon Dalsgaard skrev:
14/05/2007 12:09:33

Du kan også hvis du har lidt tålmodighed bestille gratis Ubuntu cd'er på https://shipit.ubuntu.com Hvis du er nybegynder vil jeg måske anbefalde Linux mint, som er Ubuntu, der gjort lidt mere bruger venlig, så som at flash, codecs og andet er installeret, men siden du ikke har mulighed for at brænde et cd-image er det måske ikke en løsning. Hvis det kan du evt undersøge muligheden for at brænde en cd på det lokale bibliotek?

Chano skrev:
14/05/2007 13:51:52

Tak skal I have, begge to. Det kan godt være, at det ville være klogt at få brændt en CD ude i byen. :) Jeg ville i hvert fald være ked af, at miste mine filer... Men, Stig – hvis nu vi antager, at jeg har installeret U6.06 (i første omgang) på E-drevet, og har formateret C-drevet, så at jeg nu ikke længere har XP; da vil jeg kunne starte op i Ubuntu – fra det, der så nu hedder hd2? Måske jeg skal ind og pille i opsætningen Master og Slave...? Ja, jeg spørger for at være på den sikre side. På forhånd tak, igen.

stig skrev:
14/05/2007 16:38:34

Hej Chano - Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår dit spørgsmål? Mener du, at du ikke længere ønsker at have XP installeret på C-drevet, men stadig gerne vil kunne få fat i dine gamle windowsfiler på C-drevet fra linux-drevet (E)? For så er det bare at "mounte" C-drevet. Hvis dit spørgsmål derimod går på, hvordan man sikrer opstart fra det sekundære drev er svaret, at du skal lægge din grub-bootloader på C-drevet. Men hvorfor dog afinstallere XP - XP kan mange rare ting Ubuntu ikke kan. Men her har du vejledningen til, hvordan du får adgang til din XP fra Ubuntu http://www.advicesource.org/ubuntu/Run_Existing_Windows_Instalation_On_Ubuntu_With_Vmware_player.html

Chano skrev:
14/05/2007 19:46:31

Undskyld, hvis jeg udtrykker mig uklart. Jeg bliver selv lidt svimmel. ;) Jeg ville helt af med XP, ja. Det var min hensigt. Derfor ville jeg have installeret Ubuntu på min sekundære hardisk E, og så flytte mine uundværlige filer fra den primære C til E (nu med Ubuntu), for så derefter fuldstændigt at slette min primære hardisk C, inkl. XP! og hvad der ellers måtte være; derefter ville jeg så installere Ubuntu fra E (og det er altså det eneste styresystem tilbage på computeren), til C. Så at C-drevet igen er min primære hardisk. Så flytter jeg de filer, jeg havde gemt tilbage fra E til C og sletter Ubuntu fra E-drevet igen, og voila. Så skulle jeg have Ubuntu på min hd1, ingen XP, og en tom hd2. :) Jeg skal bare kunne lave tekst og grafik, høre musik, se film og surfe. Er det et problem kun med Ubuntu...? Ha ha. Jeg finder ud af det. Mange tak.

Carsten Agger skrev:
15/05/2007 02:17:19

Hej Chano,

Det behøver slet ikke være så kompliceret!

Når du installerer fra en CD, bliver du som del af processen bedt om at tage stilling til, hvordan den skal installere Ubuntu ift. dine harddiske, og med XP installeret i forvejen oc C-drevet som primær harddisk vil den foreslå at partitionere C-drevet og installere Ubuntu på den nye partition, mens XP bevares så du også kan boote ind i XP. (Det bliver pr. default sat op, så du kan vælge mellem XP og Ubuntu, når du tænder computeren).

Hvis du gerne vil helt af med XP, kan du blot kopiere dine data fra XP-partitionen over på en af de andre partitioner (f.eks. dit nuværende E-drev), og så kan du gå ind i Ubuntus partitionsværktøj og slette XP-partitionen og formattere den som Linux-filsystem - så har du alt klar ...

Men det ville helt klart være nemmest, hvis du kunne få nogen til at brænde en CD til dig ... hvis du sender mig en email med din postadresse, skulle jeg gerne selv sende dig en; men ellers er det jo ikke svært at finde nogen, der har en PC med en brænder i.

Chano skrev:
15/05/2007 08:48:52

Jeg vil helst undgå dual boot, da jeg ikke har så megen plads at gøre godt med; det er konstant at prioritere.
Og jeg har minsandten fundet en, der har en brænder... :)
Nu klør jeg på med det, og ser, hvordan det går. *Signing off*

Carsten Agger skrev:
15/05/2007 08:57:51

Du kan også bare installere Ubuntu på den harddisk, der er dit E-drev, herefter (når Ubuntu er sikkert installere) tage backup af de filer du har brug for ved at kopiere dem fra Windows-drevet (C-drevet) til E-drevet, og herefter til slut helt slette Windows ved at formattere C-drevet til Linux/ext3. Keine Hexerei ...

Du er i hvart fald velkommen til at komme tilbage & fortælle, hvordan det virker! Men Ubuntu skulle lige præcs være fint til grafik, høre musik og gå på nettet - i den retning har det alt, hvad hjertet begærer.

Skriv kommentar:

Angiv linjeskift ved <br> eller <p>. Du kan formattere teksten med <i>...</i> (kursiv) eller <b>...<b> (fed), ligesom du kan angive links med <a href="http://dit.link">...</a>. Andre HTML-tags kan ikke bruges.
Feltet "URL/Email" skal udfyldes, men du må gerne "camouflere" dig, hvis du ikke vil skrive din rigtige adresse.
ANTI-SPAM: Sæt et flueben i checkboxen for at angive, at du er et menneske og ikke en spamrobot.
 
Name:
URL/Email:
Comments:
ANTI-SPAM: Markér denne box/Please check this box.