– fordi tiden kræver et MODSPIL

02. Dec 2007

Fuck you too, JP2!

 
Efter at have hørt et reklamespot for Jyllands-Postens nye internet-avis JP2, beslutter jeg at gå ind at se på den, og får en side med følgende fejlmeddelelse, i hvert fald hvis jeg bruger Firefox under Ubuntu 7.10:
Vi kan konstatere, at din PC og browser ikke understøtter de systemkrav, som download af JP2 kræver.

For at undgå at ulejlige dig vælger vi ikke at sende dig videre til login og download af JP2.

Vi beklager naturligvis, at vi ikke kan præsentere dig for fremtidens avis, men vi håber på forståelse, og vi vil gerne sige tak for den interesse, som du har vist JP2.

Systemkrav:

Operativsystem: Windows® XP SP2 eller Windows Vista
Browser: Internet Explorer version 6.0 eller højere
RAM: Min 384 MB RAM – vi anbefaler 500 MB
Processor: 1GHz

Jyllands-Posten har bestemt ikke selv valgt at holde Mac-, Unix- og Linux-brugere ude. Men der er tale om en helt ny programplatform, som Jyllands-Posten er blandt pionererne om at bruge. Vi er således den kun femte avis i verden, der benytter den unikke avisplatform (de andre aviser er New York Times, Seattle Post, Daily Mail og Forbes).

Der er derfor ikke alternativer til den nye og unikke platform, JP2 anvender. Platformen er udviklet af Microsoft og virker indtil videre kun på computere med Windows XP eller Windows Vista. Det er disse styresystemer, som er de mest udbredte. Men vi arbejder sammen med Microsoft på en løsning for Mac-brugere.
Tjah - Jyllands-Posten har valgt et Internet-system produceret af Microsoft, software-giganten har med vanlig forretningssans valgt at bruge sin "unikke" nye platform til at holde konkurrenter som Firefox eller Mac/Unix/Linux ude, og JP forsøger at retfærdiggøre den manglende funktionalitet for Firefox-, Linux- og Mac-brugere med en lam forklaring om deres "nye og unikke platform", en undskyldning, der utvivlsomt er formuleret af Microsofts sælgere og viderbragt af JP-folk uden skyggen af teknisk indsigt.

Sandheden er, at Web-kommunikation bygger på åbne standarder, og hvis Microsoft havde retter sig efter disse og ikke bygget diverse private "bagdøre" og "smuthuller" ind i Internet Explorer, havde JPs Firefox-brugende kunder ikke haft noget problem. JP2 render med andre ord rundt med et skilt med "Snydt!" så stort, at hele landet kan se det, på ryggen ... hvilket de nok inden alt for længe bliver klar over.

I mellemtiden er der jo heldigvis andre aviser, man kan læse.

(Bemærk: Citizen har før skrevet om dette og syntes ikke bedre om det ...)

Kommentarer:

Allan Haverholm skrev:
03/12/2007 12:40:47

Hahaha, "JP har ikke selv valgt" at udelukke brugere, men de har valgt Microsoft?? Det lyder som en velovervejet beslutning ;)

A propos bagdøre og smuthuller, så har jeg netop indkøbt en ny computer med Vista præinstalleret. Man lever i interessante tider! Jeg mente bestemt der havde været ført monopolsag mod Microsoft på grundlag af deres Media Player? Men nu er den altså uafinstallérbar, lige som Outlook og Explorer ... og alle de nye, "fede" features.

Sådan tænker Microsoft, men inde på JP arbejder man åbenbart på Mac, uvidende om at der findes slemme mennesker udenfor. Ikke så meget som en virus har de fået ind, og af en eller anden grund fungerer Apples bloat bedre end Microsofts. Kunne man forestille sig at de i stedet for Daily Mail havde skelet til Information, hvis nye (open source) platform synes at fungere fint?

Ole Hjorthus skrev:
03/12/2007 16:29:12

Hej Var lige inde hos NYT. Det må vist være den elektroniske udgave, JP henviser til? Der er der lidt flere valgmuligheder, bl.a. MAC og Firefox. Link: https://www.nytimesee.com/faq.html Siger ganske meget om mentaliteten på JP, ikke? "Ordentlige liberalister bruger MS, basta":-) At de desuden er fulde af løgn er næppe nogen overraskelse! Noget helt andet er så at "MS-diktaturet" til en vis grad skyldes uvidenhed. Jeg er temmelig sikker på at det kun er tossede nørder som os der husker på at der findes andre (og bedre!!) OS'er end MS sære lukkede software. Langt de fleste computerbrugere aner ikke hvad de har med at gøre og at Windows er et specielt varemærke fra et bestemt firma. Det er ikke kun når de stemmer at de fleste er nogle dumrianer:-))

Morten Nielsen skrev:
04/12/2007 03:02:43

Hmmm - helt personligt håber jeg ikke, at disse 'elektroniske avis-udgaver' får særlig lang levetid.
Jeg har checket flere af de eksisterende, engelsksprogede (deriblandt NYT og Guardian) og finder dem en anelse bagstræberiske. Man kan formentlig (og bedre hvis man vælger en anden leverandør end MS) godt lave en velfungerende elektronisk udgave af en avis, hvor man næsten uden at erkende at man ikke sidder med den i hånden kan bladre rundt og orientere sig nøjagtigt som i en papirudgave (rent bortset fra, at man altså sidder bedre i lænestolen)
Men... det er ikke specielt fremsynet eller fremadrettet. Det er i sidste ende et forsøg på at lokke de knap så teknologi-mindede væk fra den (produktionsmæssigt) dyre papirudgave. Hvis man hældte de samme penge, som man uden at blinke har smidt i røven på MS, i at få udviklet et koncept der i højere grad forsøger at udnytte de muligheder der ligger i en rent elektronisk avis - så var de pludselig med i frontgruppen, og kunne måske ovenikøbet score kassen på det. Som det er nu risikerer vi at komme til at hænge på noget der ikke er andet end en glorificeret, interaktiv udgave af PDF i et pænt stykke tid endnu. Svær at tage med på pendler-turen er den også.

Carsten Agger skrev:
05/12/2007 02:35:31

@Morten: Ja, der *er* noget bagstræberisk ved ideen om en e-avis/PDF-avis, og i sidste ende må fremtiden ligge i at gøre det mere behageligt at læse fra en skærm, ikke i formater, der opfordrer til udskrift.

Ideen er vist, som Citizen siger i en kommentar, at have en konstant opdateret e-avis, som man også kan læse på mobile platforme, dvs. mobiltelefoner, konsoller og PDA'er. Det er for så vidt smart nok.

Men det gør det blot endnu mere ubegribeligt, at man har valgt at satse så hårdt på én platform ...

Skriv kommentar:

Angiv linjeskift ved <br> eller <p>. Du kan formattere teksten med <i>...</i> (kursiv) eller <b>...<b> (fed), ligesom du kan angive links med <a href="http://dit.link">...</a>. Andre HTML-tags kan ikke bruges.
Feltet "URL/Email" skal udfyldes, men du må gerne "camouflere" dig, hvis du ikke vil skrive din rigtige adresse.
ANTI-SPAM: Sæt et flueben i checkboxen for at angive, at du er et menneske og ikke en spamrobot.
 
Name:
URL/Email:
Comments:
ANTI-SPAM: Markér denne box/Please check this box.