– fordi tiden kræver et MODSPIL

20. Sep 2005

Linux i den 3. verden

 
For os her i Vesten er der, som vi tidligere har været inde på, mange gode grunde til at gå over til fri software, f.eks. et GNU/Linux-baseret operativsystem som Ubuntu: Man får et bedre, mere stabilt, mere up-to-date, mere sikkert og frem for alt mere frit system på sin computer.

I den 3. verden er der den yderligere grund, at der ofte kun er meget få ressourcer til rådighed, og softwarelicenser repræsenterer et helt urimeligt dræn i budgettet.

Således skriver Raj Kumar Sarkar fra den indiske NGO Krittibas Foundation om organisationens valg af Linux og Ubuntu i deres arbejde:
As you know in India Linux has a tremendous scope. Three-fourth of our people live in rural areas. Affordability is a big constraint for them. But computer literacy is essential for rural students and our govt is cash starved.

Therefore, the utility of Linux in general is obvious for rural students. Keeping this in mind I had been searching for a linux distro which would be 1)free 2)easy to install, 3)easy to learn and 4) has good support.

Without any hesitation I would say that Ubuntu is perhaps the only OS which meets all the above necessities.
(...)
We (www.krittibas.org) are just at the nascent stage, but we have great plans. This October we are going to have our first set-up of five ubuntu-boxes to be used by rural school-goers free of cost.
Krittibas har til formål at "bring fundamental change in rural education", som bl.a. understreget af et citat, man også kan finde på deres hjemmeside:
     
"We rob the child of his earth to teach him geography, of language to 
teach him grammar. His hunger is for the Epic, but he is supplied with 
chronicles of facts and dates...Child-nature protests against such    
calamity with all its power of suffering, subdued at last into silence 
by punishment."     
     
- Rabindranath Tagore     
Og det er klart, at hvis man til hver af de fem omtalte computere skulle købe en Windows-licens til $100 eller så, ville det få lange udsigter med at få computere til et sådant projekt.

Microsoft stiller ganske vist billige eller gratis Windows-licenser til rådighed for undervisningsprojekter, men der er grund til at vare sig for denne gavmildhed.

Sergio Amadeu, leder af den brasilianske regerings Institut for Teknologi og ansvarlig for udbredelse af Open Source i den offentlige sektor i Brasilien, sammenlignede således denne praksis med en pusher, der deler gratis smagsprøver ud i skolegården: Først gør man studerende og fattige afhængige af sine produkter, helst så de tror, de er de eneste, der findes, og bagefter falder hammeren og der skal betales ved kasse 1.

Microsoft lagde sag an, men trak den senere tilbage i lyset af en overvældende støtte til Amadeus fra offentligheden.

Denne sag viser også, at det i lande som Indien og Brasilien simpelt hen handler om at genvinde kontrollen med hele IT-infrastrukturen i stedet for at deponere denne kontrol hos et amerikansk firma. På samme måde som en overgang til Linux for den enkelte bruger og organisation giver mulighed for at genvinde kontrollen med sin(e) egen(ne) computer(e) og installere, hvad der nu er brug for, i stedet for at nøjes med den funktionalitet, som monopolet i Redmond nu synes, de kan tilbyde.

Kommentarer: