– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. Feb 2009

Microsoft lyver om konkurrenter - nu med krokodilletårer om 'svage børn'

 

Skolerne i Danmark bør ikke skifte fra Microsoft Office til det frie produkt OpenOffice, for det vil "ramme de svage børn", siger Microsoft Danmark ifølge ComputerWorld:
Det kan gå ud over de svage børn i folkeskolen, hvis de i fremtiden skal bruge den gratis kontorpakke OpenOffice i stedet for Microsofts Office-pakke.

Det mener Microsoft Danmark, efter Computerworld har fortalt, at danske kommuner i nogle tilfælde kan spare millionbeløb ved at skifte fra Microsofts kontorpakker til de gratis open source-alternativer.

"De gratis alternativer bliver beskyldt for at halte på brugervenligheden, mens netop brugervenlighed er en af de helt store kvaliteter ved Microsoft Office. Det betyder, at de svage elever også kan være med," siger Jasper Hedegaard Bojsen, der er teknologi-direktør i Microsoft Danmark.

"Vælger skolerne software, der ikke er brugervenlig, er det kun de dygtigste elever med de mest ressourcestærke forældre, der kan følge med.
Min egen reaktion som én, der i længere perioder har brugt både OpenOffice og Microsoft Officer er: Hvad snakker de om?

Brugerinteraktionen og hermed brugervenligheden er stort set den samme i Microsoft Office og OpenOffice, især inden for de trods alt mindre avancerede dele af funktionaliteten, som folkeskoleelever kommer til at beskæftige sig med.

Microsofts udtalelse om en forskel i brugervenligheden, der ville kunne "lade de svage børn i stikken" er ganske enkelt en lodret løgn.

Hvad der derimod ikke er løgn er, at en Office-pakke til hjemmebrug koster mindst ca. tusind kroner, mens mindre velhavende forældres børn altid vil kunne være med på noderne med et gratis download af OpenOffice.

Computerworlds opfølgning på historien hos folk, der rent faktisk bruger OpenOffice i skolerne, viser da også, at udmeldingen ikke har gang på jord:
Folkeskolerne i Tønder Kommune erstattede Microsofts produkter med open source-alternativer for cirka et år siden. Her kan man ikke oplevet problemer med brugervenligheden.

Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for det sønderjyske open source-projekt, har tidligere fortalt, at eleverne ikke har haft problemer med at bruge den nye software.

"Jeg har stadig til gode at møde en utilfreds elev. De skifter mobiltelefoner og computere som vinden blæser, og derfor vænner de sig også hurtigt til, at softwaren er en lille smule anderledes," sagde han til Computerworld for få dage siden.
De eneste problemer, man har haft med OpenOffice er såkaldte kompatibilitetsproblemer, når en fil skabt i OpenOffice f.eks. ikke ser helt ens ud i Microsoft Word.

Disse kompatibilitetsproblemer opstår, fordi Microsoft for at skade deres konkurrenter hemmeligholder dele af deres specifikationer, så konkurrenterne er henvist til at gætte sig frem. Altså snarere et argument for at afskaffe Microsoft over det hele end for at vælge det.

Microsoft er kendt som den virksomhed, der i mange år har haft monopol på at levere det meste software til de fleste af verdens computere.

Microsoft er også kendt som et firma, der har tilkæmpet sig denne monopolstatus ved en lang række usædvanligt beskidte kneb, hvor konsekvent misinformation om konkurrenter trods alt hører til i den mildere ende.

Og nu skal vi altså tro på deres varme, rørende omsorg for, om de svage børn bliver ladt i stikken, hvis det danske samfund vælger at styrke sin demokratiske profil og spare mange hundrede millioner kroner ved at vælge fri software i skolerne. Det utroligste er egentlig, at de tror, de kan slippe afsted med det.

Kommentarer:

wolf skrev:
12/02/2009 05:20:21

Hvis børn bliver sat agterud på grund af manglende brugervenlighed, så stiller Microsofts produkter jo også børnene dårligere i forhold til dem, der er udstyret med en Mac, ikke? Men her vil Microsoft måske godt snakke pris?

Peder Vendelbo Mikkelsen skrev:
12/02/2009 07:28:21

Måske skulle du tjekke dine fakta førend du kalder andre for løgnere? > Hvad der derimod ikke er løgn er, at en Office-pakke > til hjemmebrug koster mindst tusind kroner, http://shg.dk/p/2053026 Prisen er under 1000,- kr. og kan installeres på 3 maskiner på samme tidspunkt og anvendes til ikke-kommercielle formål.

Carsten Agger skrev:
12/02/2009 07:39:19

@Peder Vendelbo Mikkelsen:

Nu checkede jeg det faktisk på EDBpriser.dk, og der stod den billigste udgave af Standard-pakke til ca. 1150.

Du har fundet en, der er billigere, og det er fint nok. Men den Office-pakke til hjemmebrug, der listes til ca. 800 kroner, er også uden Access og Outlook, og begrænset til, at man ikke må bruge det i virksomheder.

De tilsvarende komponenter i OpenOffice er også med i en gratis pakke. I den liste du linker til, anføres "Office Standard", som vel må være den pakke, der med størst rimelighed svarer til en brugers forventninger, i øvrigt til 1250,-.

Ole Holm Frandsen skrev:
12/02/2009 12:15:33

Forstår egentligt ikke direkte hvordan pokker MS er kommet på den skørre idé. Som Agger siger, så er brugervenligheden i OOo og MSOffice 2003 (som langt de fleste stadigt bruger) stortset ens når man kigger på langt de fleste funktioner, som der benyttes på uddannelsessteder. Så lige på det punkt synes jeg synspunktet er lidt sygt. Måske vil nogen synes at MSOffice2007 er mere brugervenligt pga. det nye layout - that maybe - men når man sammenligner med de mange penge man sparer sammenlignet med at skulle købe nye MSO2007 licenser, så betyder dette måske at skolen kan bruge pengene på at ansætte en ekstra lærer/støtte person eller bedre materialer? For mig lyder det mest af alt som om at MS´s hoved argument er at når der er så mange virksomheder der benytter MSO, så skal folk også benytte det helt for barnsben for derved bedst at være klar til arbejdsmarketes forventninger.

Jonas Finnemann Jensen skrev:
12/02/2009 13:15:20

Du kan faktisk finde specifikationerne på MS' binære formatter her: http://www.microsoft.com/interop/docs/OfficeBinaryFormats.mspx Og docx er ISO standardiseret... Det sagt, er jeg ikke 2 sekunder i tvivl om at MS ikke overholder den ISO standart de selv har "købt"... Derudover, er det heller ikke usandsynligt at begge specifikationer er både mangelfulde og gør det betydeligt svære at understøtte dem end hvad nødvendigt er. Derudover har MS måske en pointe, for de trejdeparts programmer der udvikles til at læse højt med... eller understøtte skrivning... Findes kun i begrænset omfang til OpenOffice. Men de programmer er også lukkede, så hvorfor skulle man dog lærer børn at bruge den slags skidt?

wolf skrev:
13/02/2009 05:31:42

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er for features, som Microsoft mener, at børn skulle have så svært ved at bruge på OpenOffice, at det sætter dem bagud. Er det mon brevfletning i professionelle forretningsskabeloner, som børnene har svært ved på OpenOffice? Eller er det så meget sværere at lave overskrifter i to niveauer på OpenOffice end i MS Office, at børnene bliver tabt på gulvet?

Jeg kan virkelig ikke se, hvad det er for features, som børnene har behov for, som OpenOffice skulle gør svært. Det ville være interessant at høre Microsofts eksempler på, hvad børnene har svært ved på OpenOffice, som de har nemmere ved på MS Office. Og det kunne være interessant at høre, hvad uafhængige undersøgelser eventuelt havde at sige om sagen.

Emil Begtrup-Bright skrev:
14/02/2009 09:10:06

det var godt nok dagens sjoveste nyhed! tak for et godt grin :)

Carsten Agger skrev:
14/02/2009 09:32:48

@Emil: Selv tak! :-)

@wolf: Nej, helt ærligt. Microsoft i Spanien har været ude med noget lignende. Børn i Extremadura, hvor der kun bruges GNU/Linux og fri software i undervisningsystemet, "lærer ikke det, de skal bruge, når kommer ud i erhvervslivet" - som om der var den store forskel på en Linux-PC med OO og en Windows-PC med Word, osv. (og som om de ikke i høj grad kommer til at tage GNU/Linux og fri software med sig ud i erhvervslivet - men det er jo nok et, Microsoft er bange for).

Frank Klevenhaus skrev:
15/02/2009 02:09:26

Jeg kan heller ikke se hvad folkeskoleelever mangler i OO. Det de mangler er mere træning i basalt brug af regneark f.eks.

Skriv kommentar:

Angiv linjeskift ved <br> eller <p>. Du kan formattere teksten med <i>...</i> (kursiv) eller <b>...<b> (fed), ligesom du kan angive links med <a href="http://dit.link">...</a>. Andre HTML-tags kan ikke bruges.
Feltet "URL/Email" skal udfyldes, men du må gerne "camouflere" dig, hvis du ikke vil skrive din rigtige adresse.
ANTI-SPAM: Sæt et flueben i checkboxen for at angive, at du er et menneske og ikke en spamrobot.
 
Name:
URL/Email:
Comments:
ANTI-SPAM: Markér denne box/Please check this box.