– fordi tiden kræver et MODSPIL

22. Feb 2006

Kunstnere mod kanon

 
For et stykke tid siden skrev jeg om den nye såkaldte kulturkanon, at jeg er ret skeptisk overfor en kanon som "nationalt projekt", selvom tanken om at lave en antologi over "de bedste" inden for en række kunstarter som udgangspunkt er god.

Ser man nærmere på de værker, man rent faktisk er endt med at udvælge til kanonen, bliver det i mine øjne klart, at "dansk kunst og kultur" netop ikke kan siges at udgøre en national enhed og kanon, men kun kan forstås i lyset af den øvrige vestlige kultur.

Det er altså meningsløst med en rent dansk kulturkanon (en rent engelsk ville, af temmelig oplagte grunde, være mere fuldstændig, men ville stadig ikke kunne forstås uden at tage hensyn til påvirkning fra bl.a. Tyskland, Frankrig og Italien).

Kanonen er dermed et hult projekt, som skal bruges til at promovere en dansk "nationalkultur", som aldrig har eksisteret.

Derfor varmer det også at se, at flere af de nulevende kunstnere, som er optaget på kanonen, kun er blevet det under højlydt protest.

Lars von Triers reaktion var at klippe korset ud af Dannebrog.

Vi har tidligere omtalt Savage Roses holdning til Muhammedkonflikten, og til Gaffa siger de, repræsenteret ved Thomas Koppel, om deres optagelse i kanonen:
Brian og kompagni er i færd med at prøve at bortlede opmærksomheden fra, at de overhovedet ingen kultur har. Anders Foghs operahelte hos A. P. Møller fragter Donald “Duck” Rumsfelds kanoner og papkalkuner ud til en fup-krig mod et fremmed folk, der var så uheldige at bo oven på et oliefelt.
(...)
Efter Fogh-regeringens hærgen ses Danmark rundt om i verden ikke længere som en kulturnation, men som en krakelerende fup-præsidents ikke særlig vellugtende kattebakke. Jeg længes efter det rigtige Danmark, der dufter af verdens rødeste jordbær og folkelig, frygtløs, livsnær inspiration. Det Danmark, der er H. C. Andersen, Jeppe Aakjær og Carl Nielsen værdigt.
I samme artikel forklares det, at også Kim Larsen (repræsenteret i kanonen med hele to LP'er) på det kraftigste har frabedt sig en sådan ære:
Flere har frabedt sig at medvirke, men her er ikke tale om en valgfri situation, erfarede Peter Ingemann, revisor for Det Dårlige Selskab (Kim Larsen (billedet), Gasolin', Erik Clausen, Leif Sylvester Petersen, Stig Møller, Steppeulvene med flere):

Jeg blev kontaktet vedrørende noget fotomateriale omkring Gasolin', som skulle cleares til kulturkanonen og kunne af samme grund regne ud, at Gasolin' var med på listen. Via Artistforbundet skrev jeg tilbage til kulturministeriet, at jeg på vegne af "Det Dårlige Selskab og Omegn" kunne meddele, at vi ikke ønskede at medvirke eller at have noget som helst at gøre med denne kulturkanon. Brian Mikkelsen er ikke min kulturminister! Men der er tilsyneladende ikke noget at stille op. Jeg har været i kontakt med Torben Bille, som er ansvarlig for "vores" del af kanonudvalget. Han har været lukket som en østers og sagt, at vi ikke havde noget valg, siger Ingemann.

Denne skribent har i samme forbindelse været i kontakt med såvel Stig Møller som Kim Larsen, der begge har taget entydigt afstand fra Brian Mikkelsens kulturkanon.
Vel - det er rart at se nogle engagerede kunstnere benytte lejligheden til at sige fra i stedet for frivilligt at lade sig kanonisere.

Link til Lars von Triers svar på Brian Mikkelsens kulturkanon.
Link til artiklen Kim Larsen og Savage Rose raser mod kulturkanonen i GAFFA.

Kommentarer: