Stop multinasserne

Se, hvordan du gør som IBM, Nestlé, Kraft, Fujitsu Siemens og en lang række andre multinationale selskaber – snyd uden om din skat og få mange flere penge til dig selv – læs mere på den nye kampagneside multinasserne.dk.

Nogen stor nyhed er det ikke – her er, hvad jeg selv skrev om sagen for næsten fire år siden:

Køb ikke hos McNasserøvene!
Hjem-Is er kun ét blandt mange multinationalt ejede firmaer, som ikke betaler skat i Danmark, hvilket vi i dag kan læse om på Jyllands-Postens hjemmeside:

Mens Hjem-Is producerer sine is på fabrikken i Esbjerg, så har Nestlé bestemt, at Premier Is skal importere alle sine is fra andre Nestlé-ejede fabrikker i udlandet.

Prisen for de udenlandske is er så høj, at Premier Is år efter år præsterer et solidt underskud i Danmark. Det vel at mærke selv om danskerne ifølge is-industrien selv er blandt ‘de mest isspisende folkefærd i verden’, og priserne på almindelig ispind de seneste 10 år er steget med langt over 100 procent.

Da Hjem-Is og Premier efter Nestlés overtagelse er fusioneret i ét selskab, æder det fiktive underskud på Premiers produkter rent fortjenesten på Hjem-Is. Summa Summarum: Millioner af kroner, stjålet lukt op af danskernes lommer.

Tilsvarende kunne Dagbladet Arbejderen allerede i 2002 afsløre, at McDonald’s aldrig har i de 24 år, de har opereret her i landet, har betalt så meget som en eneste krone i skat:

I 21 år har McDonald’s arbejdet i Danmark uden at tjene én eneste krone. Det koster altså penge, hver gang ekspedienterne svinger en burger over disken.

Det er i hvert fald, hvad koncernen oplyser til de danske skattemyndigheder. Derfor har den verdensomspændende gigant heller ikke betalt én eneste krone i skat i alle disse år.

Og det er jo bemærkelsesværdigt: Multinationale selskaber som Nestlé, McDonald’s og Coca-Cola vil jo gerne nyde godt af det danske samfund: De vil gerne have veje, som deres direktører kan slide på med deres BMW’er og Audier, de vil gerne nyde godt af de danske arbejdsmarkedsregler, så deres medarbejdere kan få sygdagpenge.

Den danske sygesikring, som tillader dem at slippe langt billigere mht. obligatoriske forsikringer end i lande, hvor sygesikring er noget, man tegner privat, er der heller ikke noget i vejen med: De vil bare ikke selv betale til det.

I stedet udnytter de huller i loven til kvit og frit at skovle milliarderne til udlandet. Tænk lidt over det, næst gang du overvejer at købe en cola eller en burger hos McDonald’s – eller noget så dansk som en Hjem-Is for den sags skyld.

Køb ikke hos McNasserøvene!

Men at det ikke er noget nyt, er mildt sagt ikke en grund til ikke at gøre noget ved det. Det klæder ikke virksomheder af en tyngde som IBM, Q8, Nestlé og så videre at ty til rene og skær juridiske fiktioner for at slippe for at bidrage til den fælles husholdning. Her er en værdig opgave for regeringen: Stop de multinationale nasserøve – få dem til at betale deres skat med glæde.

Link: Multinasserne

One thought on “Stop multinasserne”

  1. Mht. IBM, så har selskabet over de seneste 20 år betalt 4,5Mia kroner i skat, det er i snit 180mio kr om året. Så har der ganske rigtigt være nogle år uden skattebetaling pga. underskud.

    Selvforskyldt? Tja… eks. i 2008 var der jo blandt andet miseren med Stein Bagger. Eller er det en del af teorien at blandt andet IBM orkestrede IT Faktory med det formål at slippe for skattebetaling? 🙂

    Læs evt. http://epn.dk/teknologi2/branchen/article2036113.ece

    Aaen har en pointe i det lugter, når nogle virksomheder år ud og år ind lander underskud og derved ikke betaler skat, men troværdigheden går desværre fløjten, når han iblander et “dårligt” eksempel.

    Overdrivelse fremmer forståelsen, men tærer unægteligt på troværdigheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.