– fordi tiden kræver et MODSPIL

30. Oct 2008

Meld dig ud af Folkekirken

 
Ingen Kirkeskat!
IngenKirkeskat.dk - vejledning i at melde sig ud og spare penge oven i købet.

Har du det som jeg? Er du døbt, vadede du bevidstløst gennem konfirmationen og forblev medlem af Folkekirken op gennem årene, simpelt hen fordi kirken er så irrelevant for dit daglige liv, at det ikke forekommer at være umagen værd at finde ud af, hvordan man melder sig ud?

Kunne du tænke dig oven i købet at spare 2000 kroner eller mere om året i skat?

Så er hjemmesiden IngenKirkeskat.dk måske noget for dig. Den kan hjælpe dig på to måder:

Du kan enten kan gå ind og læse IngenKirkeskat.dk's vejledning, eller du kan indtaste nogle få oplysninger om dig selv, læne dig tilbage og lade IngenKirkeskat.dk gøre arbejdet for dig.

Vælger du at gøre det selv, skal du tage en kopi af din dåbsattest, finde ud af, hvilket sogn, du tilhører, sende et brev til præsten i dette sogn sammen med et brev om, at du melder dig ud, og vente.

Vælger du at lade IngenKirkeskat.dk gøre det, skal du bare indtaste oplysningerne og vente.

I begge tilfælde vil du efter 3-6 uger med posten modtage en ny dåbsattest, hvoraf det fremgår, at du er udmeldt af Folkekirken.

Keine Hexerei, nur Behändigkeit! Hvis du vælger at lade IngenKirkeskat.dk stå for udmeldelsen, skal du herefter indbetale kr. 49,- på firmaets bankkonto.

Jeg valgte selv den sidste mulighed, og har netop med fornøjelse indbetalt de 49 kroner som tak for en hurtig og effektiv ekspedition.

Jeg har længe tænkt på at bringe mit formelle tilhørsforhold til Folkekirken i overensstemmelse med min følelsesmæssige og religiøse tilknytning til kirken og kristendommen (nemlig ingen), men har aldrig rigtig orket at finde ud af, hvad der skulle til. Og når man så endelig var i gang, kunne jeg såmænd også godt tænke mig at spare de over 3000 kroner om året, jeg hidtil har betalt i ganske formålsløs kirkeskat.

IngenKirkeskat.dk har gjort det let for mig, og det er faktisk ikke så lidt af en lettelse.

Link: IngenKirkeskat.dk.


27. Oct 2008

Ubuntu Live, 1. november 2008

 
Ubuntu Live


13. Jul 2008

Modpress

 


Modspil.dk vil, skrev jeg for et stykke tid siden, ændre fokus, og vil fremfor kortere blogindlæg komme til at bestå af vægtigere, men sjældnere indlæg - et lidt længere og mere gennemarbejdet debatindlæg her, en vigtig bekendtgørelse der, fra tid til anden et billede eller en filmanmeldelse.

Og der er da heller ingen tvivl om, at siden går langsommere, og at de korte, hurtige historier ikke længere fylder så meget i landskabet. Alt andet lige betyder det, at de indlæg der så kommer, ikke har nær så mange korte historier at drukne i.

Men hvor går de korte, hurtige historier så hen, når de går ud? Har de fortsat en eller anden potentialitet, der blot ikke længere aktualiseres eller i hvert fald ikke længere her på siden?

Nå, nu er meningen ikke at gøre grin med d'herrer filosoffer, men at minde om, at jeg for næsten præcis to år siden startede en blog på gratisavisen Urbans hjemmeside, Modspil::URBAN - og den har jeg faktisk skrevet en del på den sidste måneds tid eller to.

Men ... på Urbanblog har jeg ikke så meget styr over det hele, som jeg kunne tænke mig. Jeg har derfor installeret Wordpress her på siden og har dermed så at sige taget Urbanbloggen hjem.

Alle indlæg på Modspil::URBAN de sidste to år er importeret til en ny blog, www.modspil.dk/wordpress/ (forkortet: Modpress), der fremover helt vil overtage Urban-bloggens rolle.

Så tag nu vel imod den lille ny, læs og kommenter, kom med forslag. Dog: jeg ved udmærket godt, at den ikke kan betragtes som færdig, rent layoutmæssigt. Der slibes og pudses hen ad vejen, lige nu kan kanterne godt være lidt rå. Betragt det som en del af oplevelsen.

Link.


30. May 2008

IT-politisk grundlovsmøde

 


Mest til læsere i det københavnske: IT-politisk Forening holder grundlovsmøde med fokus på dine rettigheder i det digitale samfund og hvordan du bedst selv kan passe på dem.

Arrangementet varer ikke specielt længe og kan med fordel kombineres med Landsforeningen af Arbejdslediges Minoriteternes Grundlovsdag på Christiania, der er dette års (mig bekendt eneste) andet bud på et værdigt grundlovsarrangement.


24. May 2008

PGP-nøgle

 
Som den gode mand siger: Kryptér alt, hvad du kan. Ikke for at være paranoid, bare for princippets skyld. Jo flere, der krypterer, jo mindre bliver der snaget. HVis du f.eks. ønsker at sende post til undertegnede, kan du med fordel bruge denne PGP-nøgle:
-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)
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==
=56Rm
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----


05. May 2008

Maj, sol og Danarige.dk

 
Min gode ven, forfatteren og idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsen har lanceret en ny hjemmeside ved navn Danarige.dk, der tager afsæt i en kultur- og idé-historisk genopdagelse af Danmarks natur, et projekt, der om alt går vel vil munde ud i en bogudgivelse i 2009.

Og denne smukke forårstid kan virkelig også inspirere til en sådan genopdagelse. I går brugte jeg selv eftermiddagen på at spadsere fra Solbjerg op til Stilling Sø.

Efter lang tids vandren gennem et landskab som dette


gennem skoven med dens svale skygger og klare bæk

Sval bæk i skoven

ankommer man endelig til Stilling Sø og dens skovklædte bredder.

Stilling Sø

Området er et eksempel på de mange "små" perler, Danmark også (og trods alt) gemmer på - i selve Stilling (bag pynten på billedet) er det lige før, man forventer at se et helt turist- og café-miljø ned til søen. Det er der naturligvis ikke noget af, byen er alt for lille og den tilliggende natur for upåagtet og for invaderet af landbrug. Til gengæld er der fredeligt.

Natur- og kulturhistorisk er området til gengæld interessant nok: Der er gjort talrige stenalderfund i og omkring søen, og den nærliggende landsby Ravnholt dannede indtil for få hundrede år siden rammen om en frugtbarhedskult af formentlig førkristen oprindelse. Bag bakkerne til venstre for søen finder man Pilbrodalen, et forrevent og grønt istidslandskab midt i det ellers ret flade og ensartede område omkring Solbjerg.

Der er altså mere end rigeligt brug for et projekt af den art, Rune Engelbreth der har søsat - og der er mange spændende ting at opdage.

Link.


03. May 2008

Elektron-positron pardannelse

 
Pair Production
Til hvem det nu måtte interessere: Jeg har fået min (og min vejleders) gamle artikel om "Pair creation with bound electron for photon impact on bare heavy nuclei" lagt op her på siden - oprindelig bragt i Physical Review A Vol 55., nr. 1 (1997).


27. Apr 2008

Ubuntu 8.04 release party

 
MultiAdm, Hardy Release Party

Gårsdagens tidligere annoncerede fejring af den nyeste version af Ubuntu blev en succes med ca. 50 deltagere, så PROSAs kælderlokaler var godt fyldt op.

På billedet ses Mads Chr. Olesen fra den danske Ubuntu-gruppe, der fortæller om MultiAdm, et nyt administrationsværktøj til Ubuntu, han er ved at udvikle.

Jeg holdt selv et oplæg om "Ubuntu og fri software" - du kan se min præsentation til foredraget her, og man kan se herunder, hvordan det så ud - billedet er taget af Søren S. Nielsen.

Udover taler var der både teknisk og ikke-teknisk hyggesnak, og folk hjalp hinanden med at få installeret; selv var jeg desværre nødt til at gå tidligt, så det hele var stadig godt i gang, da jeg gik. Alt i alt en succes og en glimrende markering af den nye versions landing i Danmark.

Hvis du selv deltog og har lyst til at tilføje noget, er du velkommen til at smide en kommentar.

Læs også:
• Slides til foredrag om Ubuntu og fri software (PDF)
Flere billeder - som set på Ubuntudanmark.dk.

Ubuntu og fri software, Hardy Release Party


11. Apr 2008

Status og nyheder

 

Da jeg for lidt over tre år siden lancerede denne blog, vidste jeg ikke helt konkret, hvad jeg ville skrive om - ud over, at det selvfølgelig ville komme en del politiske kommentarer, og at det ellers måtte brede sig ud over lidt af hvert, som jeg nu måtte være interesseret i eller blive det hen ad vejen - hvor populærkultur, kunst, digte og små pudseløjerlige indfald fra starten faldt i god jord.

Og det er jeg på mange måder godt tilfreds med - udover politiske kommentarer og en efterhånden solid dækning af spørgsmålet om fri/open source software, herunder Windows vs. Linux med behørige introduktioner til Ubuntu, har der tegnet sig en række andre "temaer". I foråret 2006 begyndte jeg for alvor at interessere mig for indiske film, og siden da har jeg omtalt 55 større eller mindre klassikere fra den indiske filmskat, hvilket formentlig er den mest omfattende introduktion til indisk film, der overhovedet er lavet på dansk. Herudover er det blevet til små "temaer" om efterdønningerne efter orkanen Katrina, om det fri og gratis patientjournalsystem VistA, om IT- og Big Brother-politik, og meget mere.

Og det er så endda ikke bare mig - i den tekniske afdeling er vores gæsteskribent Rene Jensen i gang med en fremragende og meget hands-on gennemgang af fri software og multimedier, som der ikke rigtig findes mage til på hverken dansk eller engelsk.

Sideløbende har der været et par noget langsommere spor, næsten ligesom selvstændige, sjældent opdaterede "sideblogs", nemlig af billeder og digte.

Bøger, litteratur og den slags havde jeg egentlig også håbet at skrive en del om - lidt er det da blevet til, og det er for så vidt også fint nok.

Så alt i alt er vi - jeg og denne blogs læsere - faktisk kommet ganske vidt omkring de sidste tre år.

Og det vil vi måske også de næste tre år. Men ... (og jeg vil tro, at den opmærksomme læser allerede er begyndt at fatte galoppen), men, men, men: Modspil.dk vil fremover ikke længere blive opdateret så tit, som det hidtil har været tilfældet.

Faktisk kan jeg sige med sikkerhed, at hjemmesiden helt vil miste karakteren af en dagligt opdateret blog; der vil komme nye indlæg, men de vil primært have karakter enten af vigtige bekendtgørelser (á la release-party eller ungdomshusdemo), eller af længere og mere gennemarbejdede artikler.

Hvis jeg føler behov for at genoptage en mere daglig blog-frekvens, vil Modspil.dk ikke blive brugt - i givet fald vil jeg snarere installere Wordpress og oprette en "sub-blog", dvs. www.modspil.dk/wordpress, så hovedsiden kan blive ved med at køre sit eget løb.

Med lidt lykke og lidt held betyder forandringen forhåbentlig ikke et mindre værdifuldt Modspil.dk, men et langsommere, mere præcist og lidt dybere Modspil.dk - sjældnere opdateret, men med højere kvalitet i det, der så kommer. Kunst er en vigtig del af livet, så billedsektionen vil nok stadig blive opdateret ofte nok til at holde mine venner på tinyways glade.

Og hvoraf, kunne man spørge, forandringen? En del af svaret er, at jeg har fået travlt med andre ting. Foråret inspirerer mig netop nu til at ville ting mere, længere og dybere, til at dykke dybere ned i ting, til at være mere poetisk og mindre analytisk, mere æstetisk og mindre etisk. Politisk vil jeg hellere levere færre, men hårdere slag fremfor den række af mindre uppercuts, det hurtigt bliver til i en række blogindlæg, der ofte har som grundvilkår, at de skal kunne skrives på mindre end et kvarter.

Jeg har med andre ord ikke tænkt mig at blive mindre aktiv, men denne aktivitet vil ikke i samme grad som før udmønte sig i hyppige blogindlæg.

Udover denne trang til fordybelse er det de mere (om man så må sige) ekstrakurrikulære aktiviteter, dvs. dem, der ikke plejer at fylde så meget på en hjemmeside som denne.

Fagligt er jeg inde i en rigtig spændende periode for tiden, hvor jeg primært beskæftiger mig med kvalitetssikring af embedded eller semi-embedded netværkssoftware og graver længere ned i Linux-programmering, GNU-værktøjer og det bemærkelsesværdigt slagkraftige sprog Cs styrker og svagheder.

Mere privat har jeg nogle bøger, jeg skal have læst og har i øvrigt besluttet at fortsætte, hvor jeg slap for mange år siden og lære at spille klaver. Og så er jeg inde i alvorlige overvejelser om det betimelige eller ej i at rykke teltpælene og familien op og flytte til England ...

Det er vel en forandring, der har været undervejs i noget tid nu. Oprindelig havde jeg tænkt mig at fortsætte med en ugentlig eller næsten ugentlig Bollywood-film og således køre en regelmæssigt opdateret "Bollywood-side", men siden omtalen af Woh Kaun Thi?, har jeg ikke rigtig haft noget at skrive om de film, jeg har set - jeg ser stadig indiske film, og mit hindi bliver for så vidt også bedre og bedre, men det er, som om jeg indtil videre har sagt, hvad jeg ville sige, om hvad der er et interessere sig for i Bollywood, og hvorfor.

På samme måde håber jeg, at der fortsat vil blive tid til mere vægtige politiske indlæg som "Uriasposten som debatforum - en sump af fremmedhad og racisme", "Den moderate martyr", "Kristendom, næstekærlighed og 'gudløs humanisme'" eller "Går gennem ild". Det er de mange små, korte og i mange retninger pegende indlæg, der ikke er plads til mere. Skulle nogen savne den daglige opdatering, kan jeg kun opfordre til at gå på opdagelse i arkivet ... medmindre man har fulgt siden meget ihærdigt de sidste tre år, tør jeg godt love, at der nok skal gemme sig en overraskelse eller to til den, der leder.

Så - velkommen til et nyt, sjældnere opdateret, men forhåbentlig bedre Modspil.dk.


08. Apr 2008

Ubuntu 8.04 release party

 
Ubuntu Hardy Heron release party

Den danske LoCo-gruppe for Ubuntu (tidligere omtalt her) afholder 26. april i samarbejde med ØJLUG og PROSA et "release-party" i PROSAs lokaler i Møllegade i Århus for at markere udgivelsen af Ubuntu 8.04 "Hardy Heron".

Som det fremgår af plakaten, vil der være oplæg, herunder af undertegnede, efterfulgt af en "install-fest", hvor man kan få hjælp til at installere Ubuntu på sin medbragte bærbare eller bare sidde og hyggesnakke om fordele og ulemper ved Ubuntu og anden software. Mad og kaffe/sodavand er gratis, sponsoreret af PROSA.

Så vel mødt i Møllegade (Århus C, lige ved biblioteket) den 26. april!


<< Sidste 10    Næste 10 >>