– fordi tiden kræver et MODSPIL

09. May 2006

Free Alaa! - opsummering og opfordring

 
Egypt
Der er nu lavet en selvstændig weblog til fordel for den egyptiske aktivist og blogger Alaa El-Fatah, kaldet Free Alaa!.

Lad os prøve at opsummere situationen: I forbindelse med en fredelig demonstration til fordel for demokrati, åbenhed, ytringsfrihed og (på det sidste især) domstolenes uafhængighed af regeringen blev 11 mennesker anholdt forleden, søndag d. 7. maj - i alt 48 mennesker er fængslet, efter at myndighederne de sidste uger har slået hårdt ned på enhver opposition.

Blandt de 11 anholdte søndag var ikke mindre end 6 politiske bloggere, hvilket har fået mange til at mistænke en bevidst aktion mod aktivisme på nettet; og altså blandt dem også Alaa El-Fatah, som er kendt som både blogger, igangsætter af egyptiske weblogs, initiativtager til en egyptisk blog-aggregator - og politisk aktivist, tilhænger af åbenhed og demokrati og modstander af Mubaraks diktatur. (The Guardian har en historie om det her - mere medieomtale på Free Alaa!-bloggen).

Hvad kommer det os ved heroppe i Danmark, hvor vi mere eller mindre kan gøre og sige, hvad vi vil, kunne man spørge?

Svaret er, at jeg mener, at det er en vigtig sag. For det første, fordi Egypten er en er vores allierede i kampen mod terror, én af USAs mest trofaste støtter i Mellemøsten.

Anders Fogh kunne sagtens finde på at tage til Egypten og glæde sig over den egyptiske regerings "initiativer", over dens "dedikation" i "kampen mod terror" - og gå let hen over det faktum, at selvsamme Egypten er et diktatur, hvor diktatoren er blevet "demokratisk valgt" lige siden hans forgænger blev myrdet, og som er ved at køre sin søn i stilling som efterfølger, og hvor politiet under de nye terrorlove har lov til at tilbageholde hvem som helst på ubestemt tid uden sigtelse eller beviser.

For det andet, og i virkeligheden indeholdt i det første punkt, er Egypten ikke "længere" bare et fjernt land - forskellen mellem landene er ved at miste sin betydning i globaliseringen.

Det betyder ganske vist, at folk fra diverse mindre frie lande pludselig kan finde deres egen stemme på Internettet; men det betyder så sandelig også, at vi selv langsomt, snigende begynder at minde mere og mere om disse mindre frie lande.

Den nuværende sag forekommer at være afgørende: Kan en magtfuld, diktatorisk regering uden videre slå ned på en bevægelse, der kæmper med fredelige midler for retssikkerhed, åbenhed og demokrati - eller kommer den i det mindste til at høre for det?

Skal folk i Egypten og andre steder i den 3. Verden lære, at det nok er bedst at dukke nakken og tie stille fremfor at forsøge at lave om på noget - og skal denne lære brede sin pestånde i form af terrorlove og berufsverbot til os her i Vesten også?

Jeg vil derfor opfordre alle, der læser dette, til at støtte de 48 fængslede egyptere på en eller anden måde, da denne sag i mine øjne kan blive afgørende for selve ideen om ytringsfrihed på Internettet. Gå ind på Free Alaa!-bloggen og læg en kommentar til støtte for dem, nup et banner og læg på din hjemmeside - følg deres links og læs om sagen - skriv til den egyptiske ambassade - fortæl andre om sagen - skriv et læserbrev.

I morgen kunne det være din frihed, de kom efter.

Update, 10. maj kl. 8.45:
Som yderligere baggrund er her et interview på Slashdot med Alaa om Internet, Linux og fri software i Egypten.

Kommentarer: