Mzungu Kichaa – Bongo Flava med skør hvid mand

Mzungu Kichaa alias Espen Sørensen er en dansk-tanzaniansk Bongo Flava-rapper, der netop har udgivet en plade. Om hans og musikkens baggrund kan vi læse i Gaffa:

Oprindelsen er pæredansk – østjysk helt præcist – men gennem forældrenes arbejde i forskellige lande i Syd- og Østafrika, voksede Kichaa – der i øvrigt også bærer navnet Espen Sørensen – op og blev til den afrikansk-danske hybrid, der fra starten i 1990’erne var del af den voksende undergrundsscene i Tanzanias hovedstad, Dar Es Salaam. En undergrundsscene, hvor musikstilen Bonga Flava er fremherskende.

Bongo Flava kombinerer stilarter som reggae, ragga, rap med forbilleder som Tupac Shakur, samt traditionel musik, en musik, der er kraftigt mikset op med inspirationer fra cubansk musik. Kort sagt er Bongo Flava en massiv smeltedigel, hvor det sungne sprog desuden for det meste er swahili. Musikken har sine stjerner, der selvsagt går fra de rendyrkede politiske kommentatorer på gadeplan til rendyrket pop. En spændende musikform, der har en stadig større udbredelse i hele det østafrikanske område.

Mzungu Kichaa – som betyder “Tosset hvid mand” på swahili – havde omkring årtusindskiftet et massivt lokalt hit og har siden helliget sig uddannelse, men er nu tilbage med denne plade, som er ret overbevisende. Her gør han i forskellige stilarter, og hans allestedsnærværende guitar er et element, som både har et klassisk østafrikansk flow og peger på den Hendrix, som i sin tid var det store forbillede. Ligesom sangene, der som oftest kører i enkle akkordforløb, har en vuggende og smittende karakter, mens der overbevisende rappes på swahili.

Spændende. Jeg forstår bare ikke noget af det, de synger på videoen, men musikken går rent ind.

Link: Mzungu Kichaa på MySpace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.