Debtocracy – gældsstyre


Debtocracy International Version by BitsnBytes

En vigtig græsk dokumentarfilm om den gældsfælde, som Grækenland er havnet i. Filmen er på græsk, men der er undertekster på engelsk (og fransk og spansk og portugisisk).

Den aktuelle græske gældskrise behandles med paralleller til Argentina og Ecuador. I Argentina endte en præsident, der havde solgt sin sjæl til IMF og Verdensbanken, med at forlade præsidentpaladset i helikopter. Han turde ikke gå ud af fordøren på grund af alle de vrede demonstranter. I Ecuador blev landet udplyndret af kreditorerne i årevis, indtil den nuværende præsident Rafael Correa fik nedsat en kommission af statsrevisorer, der kulegravede statsgælden og fandt ud af, at det meste af den var ugyldig.

Meget store dele af den græske udlandsgæld, som EU-kommissionen og IMF med bedemandsansigter insisterer på at få tilbagebetalt, er formentlig også ugyldig. Meget af den er blevet til efter åbenlys bestikkelse fra firmaer som Siemens og Goldman-Sachs. En af filmens pointer er netop, at der også i Grækenland burde foretages en grundig revision af hele gælden. En sådan revision ville formentlig medføre, at det meste af den græske udlandsgæld ganske enkelt blev fundet ulovlig eller ugyldig. Gribbene fra EU-kommissionen og Verdensbanken vil selvfølgelig kæmpe med næb og kløer mod en sådan revision.

One thought on “Debtocracy – gældsstyre”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.