Enden er nær: Politiken sælger ud til dårlig videnskab

Jorden kan gå under i morgen, udbasunerer Politiken.dk – motivet er selvfølgelig den berømte partikelaccelerator i CERN, som nogle obskurantister og New Age-folk har advaret mod, fordi den nok vil skabe et sort hul, der vil suge hele Jorden og verden som vi kender den til sig.

Nuvel, vi har skrevet om det før, og dengang skrev vi bl.a.:

Verdens undergang er nært forestående. Det mener i hvert fald to amerikanske “forskere”, hvoraf den ene er advokat med en førstedel i biologi, hvorfor de har besluttet at lægge sag an mod CERN for at få stoppet centrets planlagte “Large Hadron Collider” (LHC).

Fysiker og anerkendt skarpretter af dårlig videnskab i medierne Bob Park ripper anderledes op i retssagens “relevans” og karakteren af den fare, verden svæver i:

LHC: A KNIGHT ERRANT TILTS AT HIGH-ENERGY WINDMILL.

Technology has changed in the 400 years since Cervantes first told the story of Don Quixote. Windmills are now particle accelerators and the knight’s lance is a federal court injunction, but the plot is the same.

It begins with a befuddled lawyer in Hawaii named Walter Wagner. Having read far too much science fiction as a youth, Wagner fantasizes that he is a physicist by virtue of an undergraduate biology degree with a minor in physics. Accompanied by Sancho, his loyal TA, Wagner embarks on an adventure to slay the Large Hadron Collider (LHC), a doomsday machine that he believes is posed to destroy the world by creating a black hole. He seems to have forgotten the last time he tried this. In 1999 Wagner warned that RHIC, the Relativistic Heavy Ion Collider at Brookhaven National Laboratory, must be slain lest it create a black hole. The then BNL director, Jack Marburger, named a distinguished panel of physicists to investigate. Their report noted that nature has been conducting the relevant safety test for billions of years by colliding heavy-ion cosmic rays with the moon. It concluded that creation of a black hole is “effectively ruled out by the persistence of the Moon”.

Og hvad kan man så lære af det? At verden er fuld af idioter og nogle af dem elsker at lave larm, og at Jyllands-Postens journalist Morten Vestergaard er for ukritisk i sin vinkling af de to “forskeres” bekymring. Ellers intet nyt under solen.

BoingBoing citerer en mere nøgtern faglig vurdering: “Look, it’s a 10^-19 chance, and you’ve got a 10^-11 chance of suddenly evaporating while shaving.”

Og i dag kan vi så konkludere, at også Politiken har meldt sig i idoternes eller i hvert fald de ukritiske ignoranters rækker.

Update, 10/9: I dag får vi så  i det mindste syn for sagn.

5 thoughts on “Enden er nær: Politiken sælger ud til dårlig videnskab”

  1. Hmm. Og der røg så min (meget tynde) undskyldning for at stoppe mig selv med chokoladekage i eftermiddag. Hvis jeg alligevel skal motionere det hele af i overmorgen, fordi jorden ikke går under, er der ikke så meget ved det 😉

    Men tak for debunkingen.

  2. Selv tak. 🙂

    Det er meget morsomt, hvad folk kan finde på at skrive om ting, de ikke ved noget om. Det er også meget nemmere end omvendt …

  3. Så den i artiklen nævnte kernefysiker fra Cambridge er vel bare en obskur New Age personage ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: