Krise, hvilken krise? Her går det godt

.

Ja, selvfølgelig, nyhederne snakker dårligt nok om andet. Men sådan har det ikke altid været, synes jeg lige, jeg ville minde om. Billedet viser nedgangen i Japans økonomi 4. kvartal 2008 (hugget fra hr. Kommentar).

I Storbritannien er man tæt på 2 millioner arbejdsløse, et tal, man forventer vil stige til 10 i løbet af de næste måneder (ud af en befolkning på ca. 60 millioner mennesker).

Og i Danmark? I Danmark er hvert femte firma nu tæt på konkurs, som Politiken skriver:

Antallet af selskaber med usund økonomi er steget med næsten 30 procent på et år, viser tal fra kredit- og analysevirksomheden Experian – det tidligere RKI.

»Det er en stærkt bekymrende udvikling. Vi har ikke set så kraftig en stigning og så mange nødlidende virksomheder i mange år, så vi har langt fra mærket det sidste til krisen«, siger Experians kommunikationschef, Camilla Rose.

I  international målestok er danske firmaer ekstraordinært hårdt ramt. Det viser en netop offentliggjort analyse fra det internationale kreditforsikringsselskab Atradius, der har sammenlignet antallet af konkurser i tredje kvartal 2008 med året før i en stribe vestlige lande.

Bare læs det hele. I må undskylde mig for bare at blive ved med at ride min kæphest, men hvis du har forstand på GNU/Linux  (Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Gentoo, whatever) og open source/fri programmer, er det snart tid at overveje at begynde for dig selv, ikke mindst, hvis det job du har i forvejen er blandt dem, der ryger ud over kanten: I et konkurshærget og pengefattigt erhvervsliv tror jeg, at udsigten til at spare 10.000+ pr. arbejdsplads pr. år i softwarelicenser pludselig kan begynde at ligne en value proposition.

Link: Hvert femte firma er tæt på konkurs

5 thoughts on “Krise, hvilken krise? Her går det godt”

  1. Lad mig tilføje, at hvis man pludselig ser sit job forsvinde og har gået med en iværksætter i maven, så er det faktisk nu, det er det rigtige tidspunkt at starte en ny virksomhed. Det er i krisetider, at der konkurreres om indhold og nytænkning, hvor de små og nye har gode muligheder i forhold til de store gamle.

    Der er også penge i open source software -- se f.eks. her og her.

  2. Mnnja. Problemet er, at den arbejdstid, der går tabt med at brydes med det nye styresystem og de mange nye programmer, koster arbejdspladsen langt mere end 10.000 kr om året. Bl.a. er en af grundene, at der på hvert kontor er en, der kan Windows, og kan redde de andre. Ikke med Linux. Der er simpelthen næsten umuligt at overvinde standard-inertien her.

  3. @hr. k:

    Der er en problematik, og man bør ikke bilde sig selv ind, at det ikke koster noget at skifte, men specielt hvis vi snakker mindre firmaer og opefter, dvs. reelle netværk med filservere, mailservere osv. tjener det sig forholdsvis hurtigt ind.

    Ikke blot spares softwarelicenser: Det er heller ikke nødvendigt at anskaffe eller vedligeholde antivirusprogrammer, og netværket fungerer typisk mere stabilt med mindre overvågning.

    Mht. de økonomiske overvejelser kunne Microsoft jo ikke engang “vinde” ift. fri/Open Source software på deres gamle “Get the Facts”-side, de var nødt til selv at sponsorere (vink, vink) de undersøgelser, der “viste”, at de var billigst og bedst. Microsoft vinder ikke hverken TCO- eller value for money-krigen, hvor gerne de end ville.

    Så reelt er der bare tale om en efteruddannelses/omstillingsproces.

  4. Ja -- men udgifter til softwarelicenser er småting i forhold til resten, så firmaerne holder sig til det, de kender. De er bare meget konservative, fordi de altid prioriterer sikkerhed og deraf effektivitet fremfor pris i administration. Sådan er det. Det skaber så nogle absurditeter, som når nogen ikke vil have AMD, fordi Intel er det rigtige.

    Der er også spørgsmålet om udefra integreret software, lavet til Windows. Det skulle så laves om, og så kan det slet ikke betale sig at skifte. Kan ikke rigtig se, hvordan dynamikken kan ændres.

  5. Nu kan man jo også gå mindre end full monty, og det kan også være interessant og mindre krævende at udskifte enkelte produkter med fri software.

    Mange mindre virksomheder kunne f.eks. have fordel af at udskifte Microsoft Office med OpenOffice, intranet kan drives af Apache og LAMP i stedet for IIS, og en trussel fra Microsoft om at ændre licenseringen af Exchange-serveren til at være pr. klient kan gøre det interessant at se på open source-udgaver også af mailservere, f.eks. SendMail eller Zimbra.

    Så der er mange “fronter”, og mens Windows nok kommer til at dominere folks desktops i lang tid, er det mindre oplagt for en mindre virksomhed absolut og naturnødvendigt at vælge MS Office Professional fremfor den gratis og næsten ensvirkende OpenOffice.

    Overordnet set er impulsen der, der sker i hvert fald noget -- se en ufuldstændig oversigt her:

    http://osor.eu/case_studies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.