Misbrug af lægegerning – i hadets tjeneste

Dr. med. Nina H. Bjarnason fra Kvinder for Frihed  går i Jyllands-Posten 3/4 i rette med mig, fordi jeg i mit eget læserbrev sammesteds af 1. april angiveligt skulle informere urigtigt om risikoen for D-vitaminmangel ved brug af tørklæde.

Hendes data viser dog allerede, at der er noget galt med hendes argument: Hvis 20% af tilhyllede etniske danske kvinder lider af D-vitaminmangel,  og det samme gælder 40% af alle ikke-tilhyllede arabiske kvinder, må der være noget andet på spil – med andre ord: Kosten.

I den af mig citerede artikel anses det for rigeligt,  om  kvinder for at  forebygge D-vitamin-mangel udsætter ansigt og hænder for sollys i en halv time, tre gange ugentligt.

Det er svært at se, hvordan sollys i det omfang kan stride mod almindelig brug af tørklæde, eller hvorfor det overhovedet behøver at være et problem i en tid, hvor vitamintilskud er lige så billige som slik, og man let kan sammensætte en varieret kost.

Bjarnason fremhæver, at det er vigtigt at vi ikke lader noget tabu stå i vejen for viden om folks sundhed, og heri har hun ganske ret. Men det er også vigtigt, at vi ikke af politiske grunde forsøger at tvinge et bestemt syn ned over de tilgængelige data – og så endda for at lægge en bestemt, i forvejen forfulgt, minoritet for had, nemlig de muslimske piger og kvinder.

Det er misbrug af lægegerningen, og det er ærligt talt stadig en skændsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.