– fordi tiden kræver et MODSPIL

14. Feb 2014

Lumicall - gratis krypterede telefonsamtaler fra Android til Android

 
Lumicall
Daniel Pocock præsenterede Lumicall på FOSDEM den 2. februar i år.

I hele spørgsmålet om, hvordan vi kommunikerer sikkert og anonymt - se for eksempel min gamle cryptoparty-præsentation - stikker telefonsamtaler ud som et ubehageligt problem. De kan aflyttes, er vanskelige at kryptere, og telefonselskaberne skal gemme metadata som følge af logningsbekendtgørelsen.

Løsningen ligger lige for: Krypteret IP-telefoni. Men dette er overraskende svært. Der findes en protokol, der hedder ZRTP, men IP-telefoni har generelt store problemer med "lagging", lyde der når frem halve og hele sekunder efter, at de burde.

Der findes et kommercielt produkt, der hedder Silent Circle, men det er serverbaseret og er ikke fri software - hvilket vil sige, at man skal stole på sælgeren. Frie alternativer har indtil videre været vanskelige at sætte op og plaget af store tekniske problemer.

Men hvis du har en Android-telefon, findes der nu et frit, gratis og helt åbent alternativ, der er endog meget brugervenligt - Lumicall.

Lumicall er en app, du kan installere på en Android-telefon, enten fra Google Play eller direkte fra hjemmesiden. Når du sætter den op, registrerer den dig automatisk som bruger med dit telefonnummer. Hvis dine venner også bruger Lumicall og er registreret med deres telefonnummer, kan du slå dem op i dine kontakter, som du plejer.

Ideen er, at hvis du prøver at ringe til nogen, slår den først nummeret op som Lumicall-bruger (egentlig som SIP-bruger) - og hvis det findes, ringer du gratis og krypteret over Internettet. Hvis det ikke findes, får du en almindelig telefonsamtale.

Hvis forbindelsen lykkes og der kan sættes kryptering op (og det kan der altid, hvis du ringer til en anden Lumicall-bruger), bliver skærmen grøn, og der dukker to ord op, som du og modparten kan bruge til at verificere, at der ikke er andre på linjen.

Og selvom jeg ikke har haft lejlighed til at teste app'en i detaljer og derfor ikke har kunnet be- eller afkræfte det i praksis, har den tilsyneladende taget højde for mange af de tekniske problemer, der hidtil har plaget IP-telefoni. Blandt andet bruger den ICE-protokollen til at kommunikere, selv om en eller flere af parterne befinder sig i et internt netværk (NAT).Lumicall er, hvis den holder hvad den lover - og det er indtil videre en hel ny app, hvis brugervenlighed og geniale integration med telefonens eksisterende kontakter lover endog særdeles godt - en befriende enkel løsning på et meget vanskeligt problem, nemlig at vores sikkerhed og privatliv er truet af den omfattende overvågning af telefonsamtaler.

Som sådan er den også et godt eksempel på, hvad fri software egentlig kan. Lumicalls udvikler Daniel Pocock har nemlig lavet den ved at bygge videre på en lang række andre produkter, der også er fri software til fri afbenyttelse.

Det skal blive spændende at se, om Lumicall vil blive den killer-app, der om et års tid vil lade os alle tale gratis, krypteret og i modsætning til Skype garanteret uovervåget sammen i telefonen. Om ikke andet har den potentialet til at blive det.

I love Free Software!

Kommentarer: