– fordi tiden kræver et MODSPIL

21. Aug 2007

I lyst og nød

 
Tankevækkende kronik i Politiken forleden af fhv. lektor i videnskabsteori Willy Thrysøe - om forholdet mellem kultur og lystoplevelser. Thrysøe kommer bl.a. ind på forskellen mellem mænd og kvinder:
Ingen steder er angst- og aggressionslysten imidlertid så åbenbar som i vore seksuelle fantasier, hvor angsten især hos kvinder initierer den seksuelle ophidselse, og aggressionen især hos mænd forstærker en eksisterende ophidselse. Forholdet er undersøgt meget grundigt. Kvinder har fantasier om at gøre noget forbudt, at overgive sig på grund af magt, at blive bundet eller at elske på et bizart sted – hvor man kan blive opdaget. Mænd fantaserer om at have magt over kvinderne, om flere kvinder samtidigt, om jomfruer eller kvinder med særlige lyster. Men der er mange meget mere saftige eksempler. Og her har man hævdet, at det jo blot er fantasier – ikke noget man kunne tænke sig at udføre. Men ønskedrømme, som man ikke ønsker skal gå i opfyldelse, er jo lidt af en selvmodsigelse. Derimod kan det være, at man ikke vil/tør realisere fantasierne. Men det er jo noget andet.

Kvinder er altså mere masochistiske (kobler angst og sex) og mænd mere sadistiske (kobler aggression og sex). Nogle mener, at dette er opdragelsesmæssigt betinget. Antropologer har beskrevet samfund, hvor mændene kom vaklende ud af hytterne om morgenen, stærkt forrevne. Andre holder sig til den med manden og køllen.

Men sammenhængen mellem sex og angst/aggression er biologisk bestemt og nedlagt i hjernens struktur. En kun blid sex til new age-musik eksisterer kun i dårlige amerikanske sexguidebøger.
(Selvom vi vel allesammen bedst selv ved, hvordan vi er indrettet erotisk og ikke har brug for at få andre til at fortælle os om det ...). Kronikken kommer omkring en del andre spørgsmålet i krydsfeltet mellem kultur, lykke og lyst og er i det hele ganske inspirerende.

Link.

Kommentarer: