– fordi tiden kræver et MODSPIL

10. Feb 2008

Illusioner

 
Grey-grey illusion
Mark Frauenfelder på Boing Boing har fundet et par spændende optiske illusioner. I tegningen herover (skabt af Edward H. Adelson fra MIT) har feltet mærket "A" og feltet mærket "B" samme grå farve.

I den terning, som ses herunder, har det brune felt ca. midtfor øverst på terningen i virkeligheden samme farve som det gule felt ca. midt på skyggesiden lige under:

Yellow-brown illusion


Hov, hvad skete der? En ting, der i hvert fald sker, er at hjernen/synssansen lægger vægt på kontrast, når den skal opbygge det verdensbillede, som vores synsfelt udgør.

Da vi til hver en tid kun rent faktisk får optiske input til ganske få procent af det visuelle billede, vi har i hovedet hele tiden, er det klart, at en meget stor del af dette må være ekstrapolationer - og nogle gange, som i tilfældet med illusionerne herover, afslører disse ekstrapolationer sig - synssansen "tager fejl", så at sige, og får "to" farver til at se forskellige ud, selvom de slet ikke er det.

Illusionen med terningen er kun én af mange, ganske fremragende af slagsen, som man kan finde på R. Beau Lotto's hjemmeside.

Kommentarer: