– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. Apr 2005

Mordsager og clairvoyance

 
The Others
Politiet modtager i stigende grad henvendelser fra clairvoyante efter mordsager, læser vi i dagens MetroXpress, ligefrem under overskriften Synske kimer politiet ned:
De synske mener at have vigtige oplysninger om alt mellem himmel og jord. I enkelte sager har rejseholdet modtaget op mod 100 henvendelser fra mennesker, der af [sic] mere eller mindre overnaturlig vej mener at kunne hjælpe.
(...)
"Befolkningen har fået en meget stor interesse i det åndelige og spirituelle. Det får flere til at mene, at de har set ting, som er afgørende for sagen," siger vicekriminalinspektør Ove Larsen, leder af Rigspolitiets rejsehold.

Han har aldrig oplevet eller hørt om sager, der er blevet opklaret på baggrund af clairvoyantes henvendelser.
Vel, forsludringen af den offentlige bevidsthed ved diverse tryllekunster i TV2-udsendelser om "Åndernes magt" (for slet ikke at tale om befolkningens blinde accept af afguder som "arbejdsmarkedet" og "de økonomiske realiteter") vil tilsyneladende ingen grænser tage.

Ove Larsen udtaler dog noget betryggende, at de ikke "tillæger det ingen særlig værdi, men nogle gange har meddelerne en lille smule konkret viden, som de bygger deres syner på."

MetroXpress henviser til foreningen Skeptica, der dog har en artikel, som fortæller en noget anden historie:
... hvor meget er denne påståede clairvoyance så værd?

Det kan vi se et eksempel på i en sørgelig sag fra Svendborg.

Sagen inddrager den clairvoyante Tina Malmberg Schmidt, kendt som ekspert i healing, kanalisering og afdøde-kontakt under "Selvet.dk".

I "Selvets" brevkasser har synske Tina i årenes løb besvaret et stort antal læser-spørgsmål – ”hvor er min forsvundne hund” – "hvad er meningen med livet" - "hvem er min skytsengel" etc.

Og for nyligt kunne synske Tina da også - under stor mediebevågenhed - bidrage til den tragiske sag om en forsvunden gymnasie-elev fra Svendborg.

Den unge, livsglade Nicholas forsvandt på vej hjem fra en gymnasiefest – hans telefon blev fundet nær havnen, og politiet frygtede en drukne ulykke.

Men clairvoyanten kunne fortælle en helt anden historie: at Nicholas blev holdt fanget på bestialsk vis i en kælder nær et ganske bestemt kvarter i Svendborg.
(...) Svendborg politi tog clairvoyantens udsagn seriøst – og gik forskrækket i gang med at opfordre befolkningen til at undersøge skure og kældre. Hvorfor gør man i øvrigt ikke den slags pr. rutine?

De barske realiteter var desværre anderledes.

Liget af Nicholas blev senere fundet drivende i Svendborg havn, og myndighederne udelukker en forbrydelse.
I sådan en sag kunne man altså faktisk forestille sig, at politiets tiltro til den clairvoyante (bortset fra risikoen for beskyldninger mod uskyldige tredjeparter, som Skeptica også påpeger og nævner eksempler på) kunne få dem til at følge et forkert spor, mens en savnet person stadig er i livsfare - og dermed koste den pågældende livet.

Clairvoyante kan givetvis kun bruges til én eneste ting i forbindelse med mordsager - nemlig som gimmick i gysere og kriminalhistorier, hvad enten det er i suverænt fortalte gysere som The Others eller i varieté-scenen i "De Syv Krystalkugler", optakten til det måske eneste virkeligt uhyggelige Tintin-album.

I virkelighedens verden er det mest uhyggelige, at billige svindlere og rablende galninge virkelig kan få formodet rationelle og ansvarlige mennesker med på deres vogn. Læs mere i artiklen på Skepticas hjemmeside!

Kommentarer: