– fordi tiden kræver et MODSPIL

07. Oct 2014

The Summer of Gods

 


O verão dos Orixás. En usædvanligt smuk kortfilm om en anderledes religion - anmeldelse på vej. Du kan købe filmen gennem dens hjemmeside.


02. Aug 2014

A Taste of the Sun

 

A TASTE OF THE SUN er en kommende film af den brasilianske fotograf og filmstuderende Bernardo Battista. Filmen bygger blandt andet på optagelser fra festivalen for teknoshamanisme i april, som vi tidligere har skrevet om her på bloggen - og hvor jeg selv havde fornøjelsen af at møde Bernardo.

Filmen vil udover teknoshamanismen bygge på optagelser fra demonstrationerne mod VM i fodbold i Rio de Janeiro og fra den kommende Burning Man. Der er tale om en interessant hybrid, idet filmen vil bygge på dokumentariske optagelser, men den historie, den vil fortælle, er fiktion.

Hvis du synes, noget af ovenstående lyder spændende, kan du overveje at støtte dens crowdfunding.


16. Jun 2014

Public Domain (om VM i fodbold)

 

Public Domain (Domínio Público) - English Subtitles from Paêbirú Realizações on Vimeo.

Lidt om den sociale udrensning og de ulovlige nedrivninger og udsmidninger, der følger forberedelserne til VM og olympiade i Rio de Janeiro.

Udvikling? Næppe til gavn for almindelige mennesker, men måske nok for dem, der kan blive rige på bolig- og ejendomsspekulation.

Dette er traileren til en dokumentarfilm, der p.t. er ved at blive færdiggjort.


18. May 2014

Bright Flower and the Scars From the Stone

 

[documentary] BRIGHT FLOWER AND THE SCARS FROM THE STONE from Jade Rainho on Vimeo.

Please watch this important film.


25. Jan 2014

Fado flamenco

 


Sunget af Miguel Póveda og Mariza. Sangen hedder oprindelig "Meu fado meu" og er skrevet af Mariza, en portugisisk sangerinde med rødder i Moçambique.

De to første vers lyder i tilnærmet dansk oversættelse:
  Jeg bærer en fado i min sang
  Jeg synger natten igennem, til det bliver dag
  Jeg bærer gråden fra min hjemegn
  og stenbroen i min sang.

  Jeg længes efter den, jeg var
  jeg savner den, jeg elsker.
  Jeg synger en verden uden ende 
  synger havet, jorden, min fado
  min fado, min fado, min fado, min fado.
En fado er en portugisisk musikform, der er karakteriseret af en meget fortættet og stemningsfuld atmosfære gennemtrængt af længsel, saudade - som denne sang selv er et eksempel på. Ordet betyder oprindelig "skæbne".

Sangen er fra Carlos Sauras film Fados (2007) og er taget fra Miguel Póvedas officielle YouTube-kanal.


02. Dec 2012

Aapa Akka

 


Man kan finde mange fascinerende ting på YouTube, og det næsten uden at lede.

Aapa Akka er en indisk kortfilm, der fortæller historien om den muslimske pige Reshma med kælenavnet Aapa, der fra ti-års-alderen er dybt fascineret af den kvindelige hinduistiske digter og religiøse skikkelse Akka Mahadevi (ca. 1130-1160), der ligesom hende selv levede sit liv ved floden Krishna.

Reshma lever et stille liv med sin familie i en lille landsby, hvor storbyens stridigheder mellem hinduer og muslimer kun kaster få skygger over den adstadige, traditionelle livsform.

Reshmas fascination af digteren Akka, der endte med at gifte sig med selveste Gud (Shiva) virker i begyndelsen som en typisk teenage-idoldyrkelse. Da familien pludselig rammes af en tragedie, drager hun imidlertid ud på sin egen helt personlige pilgrimsfærd i Akkas fodspor i en søgen efter sin egen gud, der går på tværs af de traditionelle rammer og grænser mellem religionerne.

Historien er nok værd at bruge en times tid på at opleve - og mindst lige så lang tid på at tænke over bagefter.


02. Feb 2011

Egyptian Revolution

 


Via 3arabawy.

Som i øvrigt også har dette billede fra en demonstration i 2008, hvor protesterne stadig havde et lidt andet omfang:

Fuck Mubarak


14. Dec 2010

WikiRebels

 


Svensk TV har lavet verdens hidtil første dokumentarfilm om Wikileaks.

Den er ikke færdig, men du kan se råklippet herover. En nuanceret og hjertegribende fortælling om et politisk initiativ, der virkelig har efterladt sit indtryk på verden. Se den, se den, se den.


04. Oct 2010

Mouseland

 


En animeret kortfilm med introduktion af Kiefer Sutherland. Filmen er lagt oven på en tale, som Sutherlands bedstefar, den canadiske socialist Tommy Douglas holdt første gang i 1940.

Som filmen viser, er Douglas' fabel stadig højst aktuel her 70 år efter som billede på, hvad der kan være galt med "demokratiet" i et økonomisk oligarki som for eksempel det danske samfund.


12. Aug 2010

My Name is Khan

 
My name is Khan Rizwan Khan er en ung mand med Asperger's syndrom, som vokser op i Indien i en familie af troende muslimer. Rizwan har et tæt forhold til sin mor og et knap så tæt forhold til broderen Zakir, der ikke kan forstå, at hans endnu udiagnosticerede særheder lægger så stort et beslag på moderens opmærksomhed. Rizwan er meget intelligent, men er ikke i stand til at kommunikere med andre mennesker og tåler ikke høje lyde og farven gul ("yellow, yellow, dirty fellow").

Zakir (spillet af Jimmy Shergill) flytter allerede som 18-årig til San Francisco, hvor han gør karriere som forretningsmand. Efter moderens død følger Rizwan (spillet af Shahrukh Khan) efter.

Zakir er i mellemtiden blevet gift med Hasina (spillet af Sonya Jehan), en hijab-klædt muslim fra Brooklyn, der nu underviser i psykologi på Berkeley-universitetet. Hasina bider uundgåeligt mærke i Rizwans mærkelige opførsel og får ham endelig diagnosticeret med Asperger's.

Zakir giver Rizwan et job som sælger af hans firmas skønhedsprodukter til frisørsaloner og lignende, hvilket den indesluttede og kejtede unge mand absolut ikke egner sig til. Det er dog netop i en frisørsalon, han møder sin kommende hustru Mandira (spillet af Kajol). Rizwan bliver omgående forelsket, og det bliver hurtigt klart, at hverken Mandira eller Sam, hendes søn af et tidligere ægteskab, kan stå for den underlige mand, der vil dem det så godt. De flytter i hus i en forstad til San Francisco og bliver gode venner med naboerne og deres søn Reese, og Rizwan kan med tilfredshed konstatere, at han har skabt et lykkeligt liv til sig selv.

11. september 2001 bliver World Trade Center angrebet med fly, og overalt i USA vender folk sig mod deres muslimske medborgere. Forretninger bliver smadret, og flere bliver dræbt. Hasina får revet sit tørklæde af på åben gade, og Zakir beder hende om ikke at gå med det mere: "Gud vil forstå, men de vil aldrig forstå".

Naboen bliver udsendt for at dække krigen i Afghanistan, men vender hjem i en kiste. Reese begynder herefter at vende sig mod Sam, som ham på grund af Rizwan og efternavnet Khan opfatter som muslim, og som han derfor giver skylden for faderens død. En dag får Reeses drillerier mod Sam en flok store drenge til at deltage i afstraffelsen af "the towelhead", og det ender med, at Sam bliver dræbt.

Mandira giver Rizwan og navnet Khan skylden for sønnens død og smider ham ud, idet hun siger, at hun aldrig vil se ham mere. Da den naive Rizwan spørger, hvad han skal gøre for at kunne vende tilbage, siger hun, at hun skal fortælle alle mennesker i hele USA, at han ikke er terrorist. I hvert fald må han fortælle præsidenten det, så han kan forklare befolkningen, at ikke alle, der hedder Khan, er terrorister.

Rizwan er ikke i stand til at opfatte sproglige udsagn andet end bogstaveligt, og han tager omgående opgaven på sig: Han vil opsøge USAs præsident og fortælle ham, at "my name is Khan, and I am not a terrorist", så Mandira vil tage ham tilbage.

My name is Khan, Rizwan vagabond
Og det er sådan, vi møder ham ved filmens begyndelse: En vagabond, som tjener penge ved småjobs og hele tiden forsøger at finde ud af, hvordan han kan komme til at møde præsidenten. En dag bliver han fanget af FBI-agenter med udførlige optegnelser om præsidentens rejseplaner og optrædender. Den uforstående Rizwan bliver nu taget til fange og forhørt og torteret som terrorist, men en indisk journalist bliver klar over, at han er uskyldig og gør hans frigivelse til en folkesag.

Da Rizwan endelig bliver løsladt, tager han til Georgia for at hjælpe nogle venner fra tiden som vagabond mod orkanen Molly, som myndighederne vender det blinde øje til, og navnet Khan ændrer sig pludselig fra at stå for terror til at stå for medmenneskelighed og opofrelse. Men Rizwan skal igennem mange forviklinger og et præsidentvalg, før han endelig en dag kan møde Obama og få at vide, at "your name is Khan, and you are not a terrorist".

Så meget om handlingen i My Name is Khan. Selv om filmen næsten udelukkende foregår i USA, er den umiskendeligt en Bollywood-film. Dette ser man på de indlagte sange, og man ser det også på, at filmen næsten udelukkende og hele vejen igennem er på hindi.

Man ser det også på de store følelser og på den manglende realisme i mange af optrinene i filmens sidste halvdel, hvor scenerne ofte er sat ind på grund af deres følelsesmæssige og retoriske effekt frem for deres troværdighed eller logiske nødvendighed i historien. Men det gør selvfølgelig heller ikke så meget, hvis man er klar over, at Bollywood-film ikke har den konvention om, at film skal være "realistiske" eller "troværdige", som vi er vant til fra vestlige film.

Rizwan og Hasina, My Name is Khan

Som hovedregel virker filmen godt, og alt i alt er der tale om en god og medrivende historie om de konsekvenser, som den voldsomme modvilje mod muslimer i kølvandet på 11. september fik for tusinder af helt uskyldige mennesker.

Specielt stærkt virker den stille realisme, som overfaldet på muslimsk-ejede forretninger og på Rizwans svigerinde skildres med - man forfærdes, og man forstår den ydmygelse og afmagt, der til sidst får Zakir til at bede sin hustru om ikke mere at gå med det tørklæde, som hun altid har betragtet som en del af selve sin identitet.

Hermed ikke være sagt, at det er en film uden svagheder. Shahrukh Khan er verdens største filmstjerne og har været med til at gøre en lang række fremragende film til, hvad de er, men han er egentlig ikke nogen særligt god skuespiller. Han er bedst i roller, hvor han kan spille sig selv, og når han ikke kan det, har han en tendens til at overspille. Dette er undertiden uheldigt i en film som denne, hvor en overbevisende fremstilling af en mand med Asperger's snarere ville kræve, at han underspiller.

Til gengæld er koblingen af Shahrukh med den underskønne Kajol og mega-instruktøren Karan Johar omtrent den højeste dosis af stjernestøv, der kan opnås i en Bollywood-film. Men Khan kunne nu godt have overspillet en så vanskelig rolle lidt mindre.

Men dette ændrer ikke ved, at My Name is Khan er en medrivende og aktuel film med et enkelt og altid vedkommende budskab: At vi alle er mennesker, og at de grøfter, som man vil grave mellem os og folk af anden religion, hudfarve eller nationalitet er meningsløse, for når alt kommer til alt, er det styrken i hvert enkelt menneskes hjerte, der tæller. Se den før din nabo.

Kajol som Mandira i My Name is Khan

MY NAME IS KHAN, Indien 2010. Instrueret af Karan Johar med manuskript af Shibani Bathija. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Bazar Vest, Århus.


  Næste 10 >>