– fordi tiden kræver et MODSPIL

10. Oct 2010

GNU/Linux i oktober: Ubuntu 10.10 'Maverick Meerkat'

 

Dette er så offcielt den nyeste version af den populære GNU/Linux-distribution Ubuntu.

I forhold til Long Term Service-versionen 10.04 er der ikke de store og iøjnespringende ændringer. Martin Pihl har et udmærket blogindlæg om de ændringer, der faktisk er.

Rent visuelt er der tale om den måske flotteste og mest polerede version, vi hidtil har set, som det måske også fremgår af billedet.

Ellers er det mest, som vi kender det, brugervenligt og nemt at installere og med tusinder af gratis programmer, som man frit kan installere. Samtidig forekommer det, at understøttelsen af en hel del hardware er blevet kraftigt forbedret, og at folk, der (som jeg) har haft problemer med lyden i tidligere udgaver af Ubuntu nu kan ånde lettet op.

Men for mig er det nok stabiliteten, der umiddelbart vejer tungest: Efter skiftet til 10.10 (fra 8.04, altså temmelig mange versioner frem) har jeg fået et pænere og mere poleret system, men i det daglige kommer jeg nok til at lave stort set de samme ting på det og bruge stort set de samme programmer som før - evolution, vim, firefox, git, python og nogle få stykker mere.

Så længe leve stabiliteten og forudsigeligheden også. Det er faktisk dén sikkerhed og stabilitet i kernen, som gør Ubuntu og for den sags skyld også andre GNU/Linux-systemer så brugervenlige og giver dem deres helt store fordel i forhold til Windows. Men mere herom måske en anden dag.

Kommentarer: