– fordi tiden kræver et MODSPIL

29. Sep 2008

Ubuntu er vejen frem - nu også i Ekstra Bladet

 
Ubuntu 8.04
Ekstra Bladet havde lørdag den 29. september i sin KUP-sektion en omtale af det gratis styresystem Ubuntu, som vi også har omtalt her på siden.

Ekstra Bladet skriver bl.a.:
De fleste hakker i det eller lukker helt ned, når nogen siger 'Linux'.

Men ikke hjemme hos Christian Arvai i Holeby på Lolland. Her bliver billederne redigeret og brevene skrevet på en computer helt uden Windows. I stedet er det Linux-systemet Ubuntu, der styrer pc’en. Og Christian Arvai er ikke nogen it-ingeniør. Til hverdag arbejder han som smed.

- Jeg nåede lige at købe Windows Vista, men jeg synes, de er fedtede med programmerne. Det kan ikke være rigtigt, at man skal betale for et program til tekstbehandling. Men så skal du bare af med 500 kr. sedlerne, og det går rasende stærkt, fortæller Christian, der i stedet downloadede Ubuntu sidste efterår.
En fordel ved Ubuntu er jo netop også, at det ikke blot er en gratis udgave af Windows, men er et helt styresystem komplet med alle programmer, man normalt har brug for.

Det vil sige, at der er tekstbehandling (faktisk en hel Office-pakke, OpenOffice) og et Photoshop-lignende billedbehandlingsprogram (GIMP) med i en standardinstallation, og at systemet omfatter et helt "univers" af gratis programmer, man kan installere nettet ved hjælp af "Tilføj/Fjern Programmer". Jeg er faktisk ikke helt klar over, hvor mange programmer, man p.t. kan hente fra dette "univers", men det er over 20.000.

Men tilbage til Christian Arvai fra Holeby. Kunne han som ikke-computer-haj få det til at virke?

Ekstra Bladets artikel fortsætter:
Det eneste problem var Pixeline-spillene, som hans tre børn, Freja, Mikkel og Julia, elsker at spille på computer. Det virkede først ikke i Ubuntu.

- Jeg kontaktede Krea Medie, der har lavet spillene, men de sagde, at de ikke supportede Linux, siger Christian.

I stedet skrev han og bad om hjælp på de danske Ubuntu-brugeres forum på nettet. Kort tid efter var problemet løst - i en sådan grad, at Krea nu linker til hans guide til at få spillet til at virke.
De danske Ubuntu-brugeres forum på nettet hedder UbuntuDanmark.dk, hvor man altid kan søge hjælp med tekniske problemer - og også ofte vil kunne finde svar.

Læs også:

Kommentarer: