– fordi tiden kræver et MODSPIL

14. Jan 2011

Få din Windows-skat tilbage

 
Så godt som alle nye computere, der bliver solgt i Danmark, kan kun fås med en udgave af Windows installeret. Forsøger man at købe computeren uden Windows, fordi man alligevel har ungefær lige så meget at bruge Windows til, som man har for det plastic og skumplast, den er pakket ind i, bliver man ofte mødt af blankt stirrende øjne og en bemærkning om, at de "ikke sælger computere uden styresystem".

Men det er slut nu: En afgørelse fra Forbrugerklagenævnet betyder, at forhandlerne fremover vil få pligt til at refundere din Windows-licens, hvis du ikke har noget at bruge Windows til, fordi du heller vil bruge et frit system som Ubuntu eller Trisquel på din computer.

24timer.dk skriver:
Asger Jørgensen købte en computer i et supermarked, men havde ikke lyst til at betale for det Windows Vista-program, som fulgte med. Det behøvede han heller ikke, slår en ny og principiel afgørelse fra Forbrugerklagenævnet fast.

Asger Jørgensen har nu fået 850 kroner - svarende til 17 procent af hele computerens pris - tilbage og i stedet installeret et gratis Linux-baseret program.

I vilkårene for det medfølgende styresystem stod der nemlig, at man kunne få pengene refunderet, hvis man ikke ønskede programmet. »Mit gratis styreprogram fungerer rigtig godt, og jeg har fået et ikke uvæsentligt beløb tilbage. Mange andre forbrugere må også kunne få glæde af denne afgørelse,« siger Asger Jørgensen.

Den vurdering er jurist Torben B. Olesen i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen enig i. Fordi styresystemet er den basale software på computeren, som gør det muligt overhovedet at bruge den, så er det ofte allerede installeret på computeren. Men måske vil forbrugeren hellere have en anden, nyere eller gratis version.

»Denne afgørelse slår fast, at der er mulighed for at slippe for at betale for det medfølgende styresystem. Hvis det står i licensbetingelserne, at man kan blive refunderet for værdien - ja, så kan man det også,« siger Torben B. Olesen.
Link: Køb din computer billigere uden program

Kommentarer: