– fordi tiden kræver et MODSPIL

17. Sep 2007

Jamen, kejserinden har slet ikke noget tøj på!

 
Som Lars gør opmærksom på, er justitsminister Lene Espersen ude med riven, fordi IT-fagforeningen PROSA har tilladt sig at udgive en CD med diverse programmer, som man kan bruge til at anonymisere sin færden på internettet - det er bare at "hjælpe terroristerne", raser hun.

Hvad vi savner er vel bare en forklaring på, hvordan den nuværende meget omfattende logning af "alle" emails, telefonsamtaler og "al" websurfen skal forestille at gøre det lettere at fange terrorister.

Politiet vil nu få tidspunktet (men ikke indholdet) for samtlige SMS'er, telefonsamtaler og emails (men ikke indholdet) samt al tid for al browser-aktivitet til sin rådighed. Hvem kan man ramme på den måde?

Vel, en terrorist eller anden forbryder kan skaffe en mobiltelefon med et anonymt taletidskort, kan sløre sin websurfen med en fremragende anonymisator som Tor, og sammen med Tor kan han eller hun bruge en anonym email-adresse over et krypteret interface, f.eks. den krypterede udgave af Googles GMail - og så er Lene og politiet lige præcis lige langt.

Men det er næppe at "hjælpe terroristerne" at fortælle dem det - man aner, at lige netop de nok har fundet ud af alle de ting i forvejen.

Men hvem kan politiet så kigge i kortene med den nye logningsbekendtgørelse? Tjah - alle andre, alle vi almindelige mennesker, som man evt. vil kunne grille med alle de "suspekte" hjemmesider, man besøger (og elsker vi ikke alle lyden af sorte helikoptere?).

Som projektleder Jesper Laisen opsummerer på sin blog på Version2:
I dag er logningsbekendtgørelsen, som er en del af terrorloven fra 2002, trådt i kraft. Juraprofessor Peter Blume kalder i Computerworld fredag bekendtgørelsen et … skud spredehagl, der efterlader så mange smuthuller for terrorister, at loven i bedste fald er ubrugelig og i værste fald en mistænkeliggørelse af en hel befolkning.

Smuthullerne har været gennemgået så mange gange og så mange steder, at man som terrorist nærmest skal være idiot for at blive logget.

Men lad nu det ligge. Mit spørgsmål er: Hvordan får man lov til at bruge så mange penge på terrorbekæmpelse uden at der foreligger en business case, der viser, at det er en god forretning?

Det bliver selvfølgelig en vanskelig business case at gennemføre, for hvordan måler man et livs værdi? Hvordan måler man værdien af en indskrænkning borgernes frihedsrettigheder?
Ja - hvad er effekten af en logning fuld af undtagelser, en massiv overvågning, som de rigtige forbrydere sagtens kan hoppe over, mens almindelige borgere næppe vil orke at beskytte sig imod den?

Man må vel konkludere, at enten er formålet med den nye logning et andet, end man giver udtryk for - eller også er de mennesker, der regerer os, virkelig ude af stand til at se forskel på effektiv handling og store, symbolske slag i luften.

Og det er at "hjælpe terrorister", hvis man forsigtigt gør opmærksom på at denne massive overvågning umuligt kan gøre det sværere at være terrorist. Ak ja, kejserinden har virkelig slet ikke noget tøj på!

Kommentarer: