Patientjournaler, åbne standarder og Open Source - igen!
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har mistet tålmodigheden med amternes 117 forskellige, proprietære patientjournalsystemer, som ikke kan snakke sammen, og insisterer nu på, at hele sundhedsvæsnet indfører ét samlet system for patientjournaler, læser vi i Politiken:
Nu skal det være slut med, at landets hospitaler har hjemmelavede it-systemer, som ikke taler samme sprog.Herfra lyder det som en yderst fornuftig idé. Som vi tidligere har skrevet om her på bloggen (efter tip fra Citizen Dane), så findes der faktisk et Open Source-system ved navn WorldVistA, en non-profit-forening, der har til formål at gøre sundheds- og hospitals-IT billigere og mere tilgængeligt over hele verden.
Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kræver, at landets sygehuse dropper deres egne elektroniske patientjournaler og i stedet indfører et ensartet nationalt system.
Det viser et endnu ikke offentliggjort brev, som sundhedsministeren ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren har sendt til Folketingets sundhedsudvalg...
Jeg tillader mig at gentage interviewet herunder, fordi det sætter de seneste års farce omkring patientjournalerne i ret så kraftigt relief:
Kan du forklare noget om din baggrund for at udtale dig om patientjournaler og sundheds-IT f.eks. i forbindelse med de danske patientjournalsystemer?Patientjournalskandalen har faktisk udviklet sig til lidt af et skoleeksempel på, hvorfor offentlige IT-projekter bør udbydes som Open Source-projekter og baseret på åbne standarder - og hvis ikke det første, så i det allermindste det sidste: Åbne standarder er meget brugt i resten af industrien, faktisk så meget, at de fleste af os ikke engang tænker over det:Jeg er medlem af bestyrelsen for WorldVistA, hvor jeg er ansvarlig for internationalt samarbejde. Jeg har arbejdet med sundheds-IT siden 1988, bor og arbejder i Canada,men er borger i både Canada og EU, eftersom min familie kommer fra Italien. Jeg er særdeles godt bekendt med, hvordan et sundhedsvæsen som det danske fungerer.Kunne VistA bruges som patientjournalsystem for et helt land, eller som udgangspunkt for et sådant? Og ville det også kunne omfatte de praktiserende læger?VistA ville sagtens kunne bruges som patientjournalsystem for et helt land. VHA bruger det til at administrere 25 millioner patienter, hvilket vist er fem gange Danmarks befolkning.Hvis den danske regering hypotetisk besluttede sig for at bruge VistA som udgangspunkt for et dansk patientjournalsystem, hvor lang tid ville det så tage at implementere og rulle ud i hele sundhedsvæsnet?
Vista-Office-projektet søger at udvide anvendelsen af VistA til også at omfatte praktiserende læger, der ikke hører ind under VHA - hvilket betyder, at VistA kan bruges til at skabe et fuldstændig integreret sundhedsvæsen. Eftersom VistA er Open Source, er dette en endog meget realistisk mulighed - både med hensyn til pris og fleksibilitet.Det ville først og fremmest afhænge af den valgte strategi, og af hvilken grad af standardisering, der kan accepteres mellem de danske hospitaler indbyrdes. Mexico er netop ved at installere VistA i 200 hospitaler og regner med at være færdig med dette om 5 år.Danske eksperter anslår [f.eks. Erik Bonnerup i Politiken, 25/10], at det - selv nu, hvor man har været 10 år undervejs - vil tage 15 år at udvikle og implementere et nationalt patientjournalsystem. Tror du, dette kunne gøres hurtigere og billigere med VistA?Der er ingen som helst tvivl om, at det kunne gøres meget hurtigere og til en brøkdel af prisen. I en enkelt af jeres regioner kunne man formentlig få systemet på plads på en 2-3 år, hvis man installerer det parallelt på de forskellige sygehuse.
Alt i alt ville det nok blive en faktor ti eller mere billigere, end hvis man valgte mere "traditionelle" metoder. Især vil det være muligt at spare betydelige mængder af både tid og penge, hvis man tager udgangspunkt i en velfungerende national strategi for implementationen.
Vi anser det ganske enkelt for naturligt, at alle lamper og elektriske pærer bliver fremstillet med de samme sokkelmål, og at hvis du køber en lampe kan du være sikker på, at den passer i stikdåsen hjemme på væggen.
Citizen Dane skriver også om sagen, bl.a. i et åbent brev til samtlige sundhedspolitiske ordførere fra partier repræsenteret i Folketinget samt redaktionerne på Politiken, Berlingske, JP og Ingeniøren:
Offentlige myndigheder er sikkert hverken værre eller bedre end private virksomheder, når det gælder projektstyring af store IT-projekter, men som bekymret skatteborger kan jeg ikke lade være med at frygte, at projekteringen og implementeringen af et landsdækkende EPJ-system baseret på proprietær kildekode ender samme sted, som andre store offentlige IT-projekter som Amanda eller forsvarets DeMars: Et sted der ligger i nærheden af ubrugelighed og kaos samt gigantiske budgetoverskridelser.Som man kan se herover, kvalificerer Josep Dal Molin Citizens spørgsmål om, hvordan et VistA-system kunne implementeres, med at det kunne ske i en enkelt region i løbet af en to-tre år. Prisen for en sådan operation anslog han dengang (men bad mig ikke citere det som autoritativt, fordi det blot var et slag på tasken) til en 15-20 millioner euro.
Jeg har til dato ikke set VistA systemet nævnt én eneste gang i den offentlige debat, og det undrer mig såre, så derfor denne henvendelse. Jeg har ikke den fjerneste anelse om, hvordan en implementering af VistA kan ske, men jeg har en stærk fornemmelse af, at den vil kunne ske hurtigere og billigere, end hvis Indenrigs- og Sundhedsministeriet først skal gennem en udbudsrunde og efterfølgende skal styre så stort et projekt baseret på proprietær kildekode sikkert i land. Erfaringerne i den henseende taler ligesom deres eget endog meget tydelige sprog.
(...)
Som sagt: Systemet findes, det virker og det har bevist sit værd - både i det parallelle sundhedssystem, der eksisterer for forsvarsveteraner i USA samt andre steder, fx Indien. Desuden er det gratis i den forstand, at det er Open Source - hvilket selvfølgelig ikke betyder, at implementeringen af det er gratis; det vil koste, men der er på den anden side nogle erfaringer andre steder at trække på.
Ganger vi op, kunne vi altså for få milliarder kroner få et landsdækkende VistA-baseret patientjournalsystem op at køre i løbet af ca. fem år.
Og, en smule mere skræmmende: Det kunne vi have haft forlængst - om blot beslutningstagerne havde været i stand til at tænke i åbne standarder og Open Source og havde orienteret sig lidt på området!
Link til tidligere omtale af VistA-systemet på Modspil.dk
Link til Citizen Danes åbne brev om sagen.