– fordi tiden kræver et MODSPIL

21. Jun 2005

Someone Comes to Town, Someone Leaves Town

 
New Doctorow 
 
  
   
    
Novel
Den canadiske forfatter Cory Doctorow udgav i sidste uge en ny bog, en roman kaldet Someone Comes to Town, Someone Leaves Town.

Jeg har ikke læst den og skal ikke kunne sige, om det er en god bog - jeg ved ikke engang, om eller hvornår, jeg har tænkt mig at læse den. Den opmærksomme læser vil også bemærke, at dette indlæg arkiveres under IT-politik og ikke under litteratur.

Det særlige ved udgivelsen (i al fald dét, jeg gerne vil omtale) er nemlig, at Doctorow har valgt at udgive den under en meget permissiv Creative Commons-licens.

Dette betyder ikke alene, at bogen samtidig med udgivelsen som fysisk objekt blev lagt ud til fri download på Doctorows hjemmeside - i adskillige formater.

Det betyder også, at du har lov til at lægge den op på din egen hjemmeside, hvis du har lyst - du må i det hele taget kopiere den alt det, du vil - enhver ikke-kommerciel brug og distribution af bogen er tilladt.

Det eneste, man skal huske, er at inkludere licensbetingelserne og kreditere forfatteren, når man videredistribuerer teksten - ellers er der frit slag.

Oveni det tillades fri kommerciel udnyttelse af bogen i udviklingslande, hvilket i dette tilfælde legaliserer disse landes allerede eksisterende praksis med at kopiere og producere bøger, film og musik.

Er dette fremtidens distributionsform for bøger og musik? Doctorow selv mener ikke, han kan tabe penge på at lægge sine bøger ud til fri download - for langt oftere vil nogen begynde at læse og ende med hellere at ville have bogen i hånden, end nogen vil læse bogen fra skærmen eller i udprint for at spare turen til boghandleren.

Det kan forekomme et "modigt" skridt at tage, som Doctorow formentlig forholdsvis let kan tage, fordi han i forvejen har sit på det mere eller mindre tørre - men i det lange løb er der ikke meget tvivl om, at en sådan fremgangsmåde ville være det mest indbringende for de fleste forfattere: Jo flere af deres værker, der er tilgængelige på nettet, jo flere vil støde på dem og høre om dem - og jo flere vil ønske at købe bøgerne på papir og stille dem i reolen.

Ideen er, kort og godt, at tilgængeligheden på nettet gør langt mere for at bringe nyheden om et værks eksistens ud til folk, der ellers aldrig ville have ført om det, end det gør for at levere det gratis til folk, der ellers ville have købt det; og selvom det skulle være underligt, om dette ræsonnement holder i alle tilfælde, skulle det være endnu mere underligt, om det ikke holdt i de fleste.

Doctorow siger selv:
I’ve given away more than half a million digital copies of my award-winning first novel, Down and Out in the Magic Kingdom, and that sucker has blown through five print editions (yee-HAW!), so I’m not worried that giving away books is hurting my sales.
Tjah; en dag, jeg har tid, vil jeg checke, om hans nye bog skulle være et bekendtskab værd - og hvis den er, måske jeg vil købe den frem for at læse det på skærmen? Vi får se.

Denne historie er velvilligst hugget fra BoingBoing ...

Kommentarer: