– fordi tiden kræver et MODSPIL

04. Feb 2014

Pressemeddelelse: Nej i maj

 
Vi har i Nej i Maj-kampagnen netop udsendt denne pressemeddelse:

Unge østjyder starter nej-kampagne

I maj skal danskerne til folkeafstemning om EUs patentdomstol. Mange medier og politiske kommentatorer forudser en lav stemmedeltagelse og en nem valgkamp for tilhængerne, men nu har en gruppe unge østjyder valgt at tage kampen op imod den nye domstol. I morgen onsdag d. 5. februar har de indkaldt til offentligt stormøde i Aarhus med opstart af kampagnen ”NEJ i MAJ” (se www.nejmaj.dk). I løbet af foråret vil de unge arbejde hårdt for at udbrede deres hovedbudskab om, at en dansk tiltrædelse EUs patentdomstol vil skade små og mellemstore virksomheder og med al sandsynlighed betyde en indførelse af softwarepatenter i Danmark ad bagdøren.

Esben Hansen er blandt dem, der har taget initiativ til kampagnen NEJ i MAJ. Udover at være aktiv i fagforbundet PROSAs ungdomsudvalg, arbejder han til dagligt selv som programmør i en mindre dansk IT-virksomhed, der udvikler innovative softwareløsninger og hjemmesider. Esben udtaler:

"Under finanskrisen har vi gang på gang hørt politikere fra alle fløje i folketinget snakke om, hvor vigtig innovationen i små og mellemstore virksomheder er. Alle er enige om, at det netop er her Danmark skal finde grobund for nye arbejdspladser i en tid, hvor mange store industrivirksomheder gennemfører den ene fyringsrunde efter den anden. I det perspektiv er det paradoksalt, at man samtidig fra samme politikere hører en lovprisning af en ny overstatslig patentdomstol, der alene vil favorisere de store multinationale virksomheder. Det er klart for enhver, at de store virksomheder er de eneste, der har de nødvendige ressourcer og lobbyister til rådighed, der skal til for at kunne håndhæve et EU-patent. Derfor vil en tiltrædelse til EUs patentdomstol i virkeligheden stille danskerne endnu værre i den internationale konkurrence."

En anden aktivist, Carsten Agger, der er softwareudvikler i en open source virksomhed og aktiv i IT-Politisk Forening og Open Space Aarhus, udtaler:

"Softwarepatenter er blevet afvist af europæerne i flere omgange. Senest skete det, da EU-parlamentet blev presset af en række succesfulde antikampagner og stemte nej til patentdirektivet i 2005. Både udviklere og brugere af fri software, som man især finder i små og mellemstore virksomheder, vil få stærkt forringede muligheder for at dele og skabe IT-løsninger i fællesskab, hvis softwarepatenter kan snige sig ind via en ny overstatslig retspraksis. Hovedomdrejningspunktet for kampagnen NEJ i MAJ er derfor oplysning om de negative konsekvenser for IT-branchen og dermed for hele fremtidens samfund, hvis Danmark tiltræder EUs patentdomstol. Vi håber at kunne samle alle modstandere, der på et solidarisk grundlag vil arbejde for et NEJ til EU-patentdomstolen."Bemærk i øvrigt, at Jakob Lindblom har en rigtig god artikel om emnet i Dagbladet Arbejderen.

Kommentarer: