– fordi tiden kræver et MODSPIL

14. Nov 2007

Adam Hart på vej

 
Neutzsky-Wulff: Adam Hart
Jeg har nu et stykke tid haft genudgivelsen af Erwin Neutzsky-Wulffs Adam Hart-bøger stående og har gerne villet skrive en anmeldelse/omtale af dem.

Der er desværre også andre gøremål, der presser sig på, og lige nu står jeg oven i købet midt i en flytning og har svært ved at forudse, hvornår der bliver tid tin en anstændig omtale af denne udgivelse - derfor dette indlæg som en art "placeholder".

De fire Adam Hart-bøger er ikke nogen milepæl i Neutzsky-Wulffs forfatterskab - de er på mange måder sat i skyggen af forfatterens senere, langt bedre og langt mere ambitiøse bøger.

Historisk set har de imidlertid haft betydning for mange af forfatterens læsere, og de var f.eks. også de første af denne forfatters bøger, jeg selv samlede op.

Bøgerne er umiddelbart, for så vidt som de fungerer, morsomme, sine steder meget uhyggelige (Oiufael og Victor Janis & Søn), sine steder meget underlige (Oiufael), og introducerer også filosofiske og litterære ideer, der tages op i meget større detalje i senere bøger.

Erwin Neutzsky-Wulff er så vidt jeg ved Danmarks vigtigste og mest ambitiøse nulevende forfatter (hvilket han formentlig selv ville besvare med et indigneret: Hvad mender du med "nulevende"?), og Adam Hart-bøgerne har vel primært interesse som kuriosum, som eksempel på et tidligt eksperiment fra en forfatter, der er ved at finde sin form.

Men for mange af os var det, som sagt, også et vigtigt eksperiment, og den populære detektivform var med til tidligt at sikre forfatteren et forholdsvis stort publikum.

Udgivelsen suppleres med et "femte bind", en ny Adam Hart-historie, der foregår i 2010, hvor de aldrende okkulte detektiver gennemgår en række forviklinger, der mest af alt har karakter af "spoof" over horrorgenren i almindelighed og seriens tidligere bind i særdeleshed. En lidt nærmere omtale må vente, til jeg har tid ...

Kommentarer: