– fordi tiden kræver et MODSPIL

10. Mar 2005

Andromeda

 
Andromeda nr. 2 Forfatteren Leyla Tamer har lanceret et nyt tidsskrift ved navn ANDROMEDA, der efter eget udsagn er et blad " ...for kvinder, der falder for læsestof i den håbløst uaktuelle, utrendy men til gengæld temmelig romantiske og lumre genre."

Andromeda nr. 2 er netop udkommet, og det indeholder udover to (ret forskellige, som vi vil vende tilbage til) noveller af Leyla Tamer en novelle af Mikkel Harris Carlsen, et længere uddrag af en af Karen Blixens "Syv fantastiske fortællinger", en artikel om Shakespeares (og Hamlets) Ofelia og et digt af Christoffer Gertz Bech.

Indholdet er fascinerende, men ujævnt. Leyla Tamer har tidligere udgivet novellesamlingerne "Bloksbjerg" og "Himmelfalden". Af disse er "Bloksbjerg" en debut også i den forstand, at den indeholder enkelte perler og en imponerende og fascinerende rigdom på ideer, men samtidig er præget af en ikke fuldstændig beherskelse af formen: Pointebaserede historier, hvor pointen virker som "dobbeltkonfekt", fordi pointen (eller i hvert fald forfatterens syn på begivenhderne) samtidig var underforstået i valget af sprogbrug, adjektiver, karakterisering, osv. i opbygningen.

Læg hertil en tendens til et (i mine øjne) for blomstrende og omstændeligt sprog, og det står klart, at "Bloksbjerg" er en samling fascinerende fortællinger – med klare svagheder. I "Himmelfalden" virker fortællingen mere sikker, og "dobbeltkonfekten" og den blomstrende sprogbrug erstattes af en langt mere stram fortælling.

I den første af Leyla Tamers noveller i dette nummer af Andromeda optræder både hendes svagheder og styrker for fuld udblæsning. MAKEDA handler om en urkvinde, som i junglen redder en vildfaren professor, der bliver hendes elsker, og tages med tilbage til New York – et ikke ganske nyt tema med en usædvanlig drejning. Novellens indledning er klichépræget og en smule forvirrende, og sproget for blomstrende og omstændeligt. Passager som:
Der var knap nok en aften, hvor de ikke var inviteret med til gallaforestillinger, cocktailparties og til åbningen af de nyeste og mest fashionable natklubber. Makeda tog det hele meget afslappet. Hun fik hang til cigaretter, som hun røg gennem et tyndt rør af ibenholt, og til den mousserende vin, som blev smuglet til landet på transatlantiske skibe. Hun talte ikke meget, men hendes latter var altid den højeste til disse fester.
forekommer i alt fald mig for fyldte med adjektiver, superlativer og omskrivninger – fyldte i en grad, så det er en hindring for selve fortællingen.

Mod slutningen af novellen tager imidlertid noget ved forfatteren, og læseren rives uimodståeligt med i hovedpersonens transformation til det selv, den urkvinde, hun har mistet undervejs. Om hele novellen havde levet op til slutningen, ville den have været aldeles fremragende; som det er, virker den ufærdig, ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet.

Mikkel Harris Carlsen leverer en inciterende beretning om præstedatteren Eva og den spændende fremmede, som en aften kommer på besøg, og Leyla Tamers anden novelle (kaldet "Freak Show", om en pige, som forelsker sig i et medlem af en meget speciel cirkustrup i tyvernes Paris), er stadig præget af forfatterens tendens til romantisk/blomstrende sprog, men denne gang i en version, som er intet mindre end fremragende.

Karen Blixen-fortællingen er ikke ligefrem ny, men ideen med at medtage en klassisk fortælling – som læseren måske nok kan finde på i al fald bibliotekets hylde, men sikkert ikke lige var opmærksom på eller havde tænkt sig at læse – er god, ligesom artiklen om Ofelia er tankevækkende.

Alt i alt et interessant, omend ujævnt, blad, som virker, som om det er ved at finde en god form – og rigeligt sine tredive kroner eller et abonnement værd!

Andromeda nr. 2, kr. 30,-. Bidrag af Leyla Tamer, Karen Blixen, Mikkel Harris Carlsen og Christoffer Gertz Bech.
Bestilling: info@leylatamer.com.

Kommentarer: