– fordi tiden kræver et MODSPIL

07. Jan 2008

Der er et 'Syndigt Land'

 
Syndigt Land

Forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff har gennem årene udover sine bøger engageret sig i en række mere eller mindre interessante projekter af forskellig art, og her er ét, der lyder som et både spændende og godt initiativ.

SYNDIGT LAND er et samarbejde mellem Neutzsky-Wulff, rapperen Per Vers og rockbandet Riffelsyndikatet (opkaldt i bedste værnemagertradition) til støtte for den irakiske fagforening IFOU, hvis aktiviteter du bl.a. kan læse lidt om her og her.

Om baggrunden for projektet hedder det i en pressemeddelelse:
Nu da Danmark som besættelsesmagt i Irak har været med til at banke et lands befolkning helt i knæ, mente vi at det var på sin plads at opstille et alternativ til militarisme i forhold til at fremme en demokratisk udvikling i Irak. Et virkeligt sundt og levedygtigt demokrati kan ikke tvinges frem ved at kaste med bomber. Det kan derimod realiseres gennem respekt og samarbejde med lokale organisationer. Derfor har vi valgt at indspille en støttesingle til fordel for IFOU. IFOU er en irakisk fagforening for oliearbejdere, som er uafhængig af partipolitiske interesser.

IFOU har ca. 26.000 medlemmer i det sydlige Irak og arbejder for bedre forhold for de irakiske oliearbejdere og for at holde olien på irakiske hænder. Det er næppe nogen hemmelighed at der står multinationale selskaber på spring for at få deres bid af kagen, sådan som krig og købmandskab desværre ofte hænger sammen. Den irakiske olie har været nationaliseret siden 70’erne og er irakernes mulighed for at opbygge et velfærdssamfund, men den irakiske regering vil prøve at gennemføre en ny olielov som åbner dørene for en privatisering af olien og dermed de multinationale selskaber.

Vi mener at det er vigtigt at Irakerne selv får lov at bestemme over landets ressourcer, og at irakerne, ligesom alle andre, skal have lov til at organisere sig og kæmpe for bedre forhold gennem fagforeninger. Vi mener at det er bedre at støtte lokale organisationer end at slå folk ihjel, hvis man vil udvikle demokrati i en region. Demokratiet må være et folks eget værk og ikke et eksporteret trademark fra dem der ved bedst.
Riffelsyndikatet er opkaldt efter den A.P. Møller-ejede fabrik på Amager, der fremstillede våben til Tyskland under besættelsen, g som blev sprængt i luften af den kommunistiske modstandsbevægelse BOPA.

Syndikatet skriver bl.a. om sig selv, at "Før hed vi AP Møller band, men da den anden koncern kontaktede os og så mindeligt bad os om at skifte navn, kaldte vi os i stedet Riffelsyndikatet, efter den våbenfabrik, som under krigen producerede våben til tyskerne.

Vi har endnu ikke fået skrevet det åbne og personlige takkebrev som Mærsk Mckinney naturligvis fortjener, efter at have givet os langt bedre publicity end vi nogensinde selv kunne have betalt for, men det er lige på trapperne.
"

Jeg har aldrig hørt hverken Riffelsyndikatet eller Per Vers "i aktion" og har derfor lidt svært ved at komme med en egentlig anbefaling, men hvis jeg selv var i nærheden den dag ville jeg da kraftigt overveje at stikke hovedet forbi for at se, hvad det er for noget.

Kommentarer: