– fordi tiden kræver et MODSPIL

18. Jul 2006

Københavns Rådhus besat til fordel for Ugdomshuset

 
Ungdomshuset - banner

Jeg nar netop modtaget pressemeddelse om en aktion til fordel for Ungdomshuset:
Unge aktivister med tilknytning til Socialistisk UngdomsFront (SUF) har i dag kl. 10 besat Københavns Rådhustårn i solidaritet med Ungdomshusets kamp.

Aktivisterne har blokeret trappen til udsigtsplatformen og barrikaderet døren, og samtidig deler aktivister på gaden flyers ud til forbipasserende. Aktionen er ikke-voldelig, og det er ikke aktivisternes hensigt at skade hverken bygning eller mennesker. Blokaden er en reaktion på kommunens forsøg på at overtage det hus, den for 24 år siden gav til Københavns unge. Aktionen er en symbolsk handling, der skal sætte fokus på paradokset i først at give huset til dets brugere, og siden hen sælge det til kristne fundamentalister. SUF, som er en landsdækkende socialistisk ungdomsorganisation med ca. 1000 medlemmer, bakker fuldstændig op om Ungdomshusets kamp.

"Ungdomshuset udfylder en uvurderlig plads, demokratisk og kulturelt. SUF ser huset som en progressiv modpol til det øvrige profitorienterede samfund." udtaler Peter Jørgensen fra Socialistisk UngdomsFront. SUF håber, at endnu flere unge i fremtiden vil få glæde af huset. "Ungdomshuset er ejet af de unge. De vandt det for 24 år siden. Gennem de 24 år har de bevist, at de kan finde ud af at bruge det til noget fornuftigt," fortsætter Peter. Ungdomshuset har gennem samtlige år sprudlet af kulturel og politisk aktivitet og fungerer fortsat som alternativt koncertsted, trykkeri, folkekøkken, øvelokaler, biograf, bogcafé og meget andet, styret af dem, der bruger huset. Et forsøg på basisdemokrati, som det øvrige samfund kunne lære noget af.

"Politikernes forsøg på at sælge Ungdomshuset er virkelig en politisk svinestreg af dimensioner og SUF støtter fuldstændigt Ungdomshusets kamp." udtaler Maja Ekebjærg fra SUF og fortsætter: "Det skal ikke lykkes Københavns Kommune og de kristne fundamentalister i Faderkirken at få Ungdomshusets brugere sat på gaden og huset omdannet til kristen højborg."
Hvad man end mener om Ungdomshuset - og efter at have været der et par gange, er min holdning ikke 100% positiv - er det én af de få rester af noget andet, af et alternativ til den friværdi- og cafépænhed, der de sidste mange år har hærget en storby som København, og kan derfor i lighed med Christiania fungere som en slags åndehul for de, der har det svært med den altgennemtrængende agressive pænhed og ordentlighed, der lægger sig som en tung dyne over samfundet i disse år.

Så hvad man end mener om aktionen (eller om SUF i det hele taget - jeg tror ikke, jeg er Jordens største fan!), sætter den i det mindste fokus på endnu en rest af forskellighed, som myndighederne er i fuld gang med at afmontere - og det må nødvendigvis være en god ting i sig selv.

Hvis der senere kommer billeder fra aktionen og de ellers er værd at bringe, vil jeg ufortøvet bringe dem her til nærmere orientering.

Kommentarer: