– fordi tiden kræver et MODSPIL

02. May 2006

'Du er på Guantanamo, du har ingen rettigheder'

 
Århus Stiftstidende har i dag en længere artikel om forholdene på Guantanamo - som fortalt af tre eksperter i forholdene, som nok ville have ønsket, de ikke havde fået lejlighed til at studere dem i helt så stor detalje:
Selv den mindste ting provokerede vagterne i de grønne amerikanske camouflageuniformer. Det lærte de orangeklædte fanger i de cirka fire kvadratmeter små bure hurtigt, og derfor undgik de al øjenkontakt med deres vogtere.

- Det gav vagterne en undskyldning for at trække dig ud af cellen og misbruge dig. De kunne give dig tæsk, sparke dig og slå dig. De vidste, de kunne slippe af sted med det. De sagde: "Du er i Guantanamo, du har ingen rettigheder", fortæller Shafiq Rasul.

Rasul var 23 år, da han sammen med sine to 19-årige kammerater Rhuhel Ahmed og Asif Iqbal blev taget til fange i Afghanistan, hvor de var for at udføre hjælpearbejde.
(...)
I dag - fire et halvt år senere - rejser de tre rundt med Amnesty International som en del af deres "Stop Tortur"-kampagne.

- De ville mase dit ansigtet ned i gulvet og presse knæet ned mod baghovedet. Der var grus på gulvet i Camp X-Ray. Du ville forsøge at få dit hoved op for at lindre smerten, men de ville råbe: "Stop med at gøre modstand", hvorefter en anden vagt ville komme for at sparke dig og slå dig. Hvor som helst på kroppen. De var egentlig ligeglade. Derefter smed de dig tilbage i cellen. Det skete ret ofte ...
Så ... hvis nogen har nogen (som helst) illusioner tilbage om Bush-doktrinen og vores regerings heroiske kamp "for demokratiet" (og for torturbødler) i Irak og Afghanistan, kan det være ret instruktivt at høre om - hvor megen lid kan man egentlig fæste til et "frit" og "demokratisk" land, som fuldstændig skamløst bortfører og mishandler uskyldige mennesker i årevis?

Link til artiklen i Århus Stiftstidende (kræver gratis registrering).

Kommentarer: