– fordi tiden kræver et MODSPIL

13. Jan 2006

'EU skaber selv konflikten med Islam'

 
Jyllands-Posten går i kødet på konkurrenterne med en lang række faste tillæg i magasinform; om fredagen går det ud over Weekendavisen med et tillæg betitlet Kulturweekend, der ligesom WA desværre også plages af nogle lidt ensidigt højreorienterede vinkler (eller også er det bare mig, der er blevet irriteret over Niels Lillelunds lange fabuleren over velfærdsstatens fortrædeligheder).

Det er dog ikke alt, der er skidt: Denne uges udgave indeholder (bortset fra den tidligere nævnte omtale af bl.a. denne weblog) et ret interessant interview med den franske islamforsker Olivier Roy, der mener, at Europa selv er med til at skabe de konflikter, der præger debatten om integration i alle lande:
Først og fremmest mener han, at det er en fejl altid at repræsentere islam som en fare for os, for det er ikke nødvendigvis Koranen, der gør integrationen vanskelig. Konfrontation vil blot skærpe problemerne i de kommende år, for medmindre europæiske kvinder snart begynder at få fire børn hver, er det absurd at tro, at indvandringen til Europa vil stoppe.
Roy mener, at det er helt forkert at tro, at moskeer og islamiske foreninger vil fungere som arnested for terrorister:
"De islamiske bevægelser er ikke et forkontor til terrorismen. Ingen af de unge, der slutter sig til Al Qaida, har læst bin Ladens højre hånd al-Zawahiri eller anden litteratur for at finde ud af, hvilket system er mest retfærdigt. De læser ikke, og de går heller ikke i moskeen."
siger Roy og understreger, at man i Frankrig ikke har et eneste eksempel på, at terrorister rekrutteres fra de islamistiske miljøer.

Roy opfatter således de mere fundamentalistiske islamister i Europa som en slags pendant til det kristne højre i USA og mener, at de ligesom dette ikke udgør nogen egentlig trussel mod samfundet eller demokratiet.

Og selvom det er svært at give ham 100% ret - det kristne højre i USA udgør faktisk ved deres pres for bl.a. afskaffelse af undervisning i et "forkert" emne som udviklingslæren og for tættere bånd mellem stat og kirke en trussel mod demokratiet i USA; og islamiske fundamentalister kan, som vi har set det i Iran, udgøre en lignende trussel, hvor de skulle komme tæt på magten.

Men overordnet set har han ret, og det er velgørende at se en mand, der rent faktisk har brugt en menneskealder på at studere det, han taler om, sige noget så indlysende fornuftigt og samtidig så langt fra den hysteriske tone, der desværre er blevet normen i Danmark:

Islam er ikke vores fjende og udgør ikke noget, der bare ligner en trussel mod vores samfund, livsstil, ytringsfrihed eller demokrati. Hvad der er vores fjende er den antagonisering og konfrontation, der søges af højrefløjen med Dansk Folkeparti i spidsen og regeringen halsende efter.

Det er befriende at læse - og forstemmende, at noget så indlysende virkelig skal føles befriende - fordi så få i Danmark tager sig sammen til at sige det.

Kommentarer: