– fordi tiden kræver et MODSPIL

23. Jun 2006

Afghanistan plyndres systematisk, mens veden ser på

 
Antik afghansk statuette
Det skrev i hvert fald Information i går:
Afghanistan bliver systematisk plyndret for kulturelle værdigenstande. Hver dag lander årtusindgamle buddhafigurer, sjældne græsk-inspirerede skulpturer og fine gamle guldmønter fra før vores tidsregning på det internationale kunstmarked, uden at nogen tilsyneladende gør noget effektivt for at standse udplyndringen.

De internationale styrker i Afghanistan er hverken i stand til at bevogte grænsen eller standse den organiserede handel med kulturgenstande. Selv når Afghanistans stjålne kulturarv dukker op i Kastrup Lufthavn, slipper smuglerne for straf.

Den franske arkæologiprofessor Osmund Bopearachchi er specialist i afghansk kulturarv og er dybt bekymret over den systematiske lænsning af et helt lands fortid: "På ganske få år er Afghanistans kulturarv blevet spredt ud over hele verden," siger han og anslår, at 95 procent af de afghanske kulturgenstande, der findes på markedet i dag, er smuglet ud af landet.

Afghanistans ambassadør i Skandinavien Yahya Maroofi er ligeså bekymret og betragter udplyndringen som en af de største forhindringer for en succesfuld genopbygning af af det etnisk og religøst splittede Afghanistan.

"Vi bliver simpelthen berøvet vores nationale identitet," siger han.
Nu kunne man jo mene, at hvis udenlandske tropper påtager sig et ansvar som besættelsesmagt - sådan som en række lande med USA i spidsen har gjort det i Afghanistan - så hører der til dette et ansvar for, at landet ikke simpelt hen tømmes for sin kulturarv eller sine ressourcer.

Men det har ikke høj prioritet, som det fremgår af Informations artikel:
Det har ikke været muligt at få ISAF eller det danske forsvar til at svare på, om de internationale styrker i Af-ghanistan har ordre til at beskytte museer og arkæologiske værdier.
Museumsinspektør Jørgen Steen Jensen fra Nationalmuseet har dog knap så meget uld i munden:
Den systematiske tømning af Afghanistan er uden sidestykke i verdenshistorien - måske undtaget Romerrigets opløsning. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan gribe ind.
Men ... måske der er gode nyheder for dig, der længes efter nogle friskindsmuglede hellenistiske vaser eller gyldne buddha-statuetter - som indbygger i et af besættelseslandene kan du købe smuglervarerne straffrit - prøv at se, om du var sluppet lige så billigt, hvis det var den danske eller italienske kulturarv, du sådan havde været med til at lænse ...

Link til UNESCOs hjemmeside om udplyndringen af den afghanske kulturarv.

Kommentarer: