– fordi tiden kræver et MODSPIL

05. Jan 2007

Amerikanske forhørsledere: Danske soldater udleverede fanger til tortur

 
"Mens danske soldater vinteren 2002 havde ordre om at overgive Taleban- og al-Qaeda-fanger til en amerikansk fangelejr i Kandahar, blev der i selv samme lejr begået systematisk mishandling", skriver Politiken i dag udover hele sin forside, og fortsætter:
I vidneforklaringerne fortæller de amerikanske forhørsledere blandt andet, hvordan en fange er blevet trukket rundt i affald, mens andre fanger er blevet slået til blods.

I enkelte tilfælde har forhørslederne taget billeder af fanger for at dokumentere mishandlingen.
(...)
Men allerede i 2002 fortalte en dansk soldat, at der var mishandlinger i Kandahar-lejren. Han havde været udlånt til lejren som tolk.

En auditørundersøgelse konkluderede i 2005, at tolkens påstande ikke kunne bevises ...
Forsvarsminister Søren Gade siger i dag, at han "væmmes ved det som menneske", men at de jo ikke vidste det før nu.

Det er ikke godt nok - der kan ikke være nogen som helst tvivl om, at Gade og det danske forsvarsministerium burde have vidst det, og der kan ikke være nogen som helst tvivl om, at Gade rent faktisk vidste det, da han fik det af vide af Politiken i går - men valgte ikke at fortælle om det.

Er det regeringens strategi: At se den anden vej, mens vore venner mishandler og torterer - og så komme med falbelader om, hvor væmmeligt det er, når det en dag bliver opdaget?

For i så fald er det, som allerede sagt: IKKE GODT NOK.

Kommentarer: