– fordi tiden kræver et MODSPIL

08. Jul 2005

Beredskab og overdrivelse

 
Beredskabet og den politimæssige indsats øges efter gårsdagens bomber i London - en forståelig beslutning, omend det nu, efter angrebet på London, nok ikke er hverken mere eller mindre sandsynligt, at der skulle komme et sådant angreb i Danmark, end det var i forgårs.

Men efter de eksplicitte trusler mod Danmark og Italien ville det være tåbeligt ikke at øge beredskabet og opmærksomheden - ligesom det ville være tåbeligt at glemme, at der efter angrebet på Madrid sidste år blev fremsat lignende trusler mod Norge, som indtil videre ikke har materialiseret sig i angeb hér.

Men kunne vi måske skrue en lille smule ned for hysteriet? Vi læser i et Ritzau-telegram om en rygsæk fundet i et cykelskur, at
Torsdagens terrorbomber i London udløste allerede fredag morgen panik ved Nørreport Station i København, hvor ordenspolitiet fandt en mystisk blå rygsæk i et aflåst cykelskur.
(...)
Den mistænkelige rygsæk viste sig at være tom på nær et par aviser, som næsten symbolsk lå med forsiderne bredt ud med billeder fra terrorbomberne i Londons undergrund.

Vicekriminalinspektør Bogs Grarup fra Københavns Politi benyttede efterfølgende lejligheden til at understrege vigtigheden af, at danskerne skærper opmærksomheden omkring deres personlige ejendele.

- Det er utrolig vigtigt, at man som borger er opmærksom på sine ting, så man ikke sætter hele dette scenarie i gang, som er frygtelig ressourcekrævende, sagde Bogs Grarup.
Jo, men man kunne måske også have bevaret sin sans for proportioner og brugt nogle af sine ressourcer til at undersøge en trods alt ikke særligt mistænkelig rygsæk lidt nærmere, inden man sætter det helt store apparat i gang?

Specielt eftersom næppe nogen terrorist ville efterlade en bombe i et cykelskur, hvor den efter al sandsynlighed højst kunne skade et par cykler ...

Mere interessant er det eventuelle politiske efterspil; vil dette angreb blive brugt til en fornyet heksejagt mod muslimer og flere indskrænkninger i retssikkerhed og borgerrettigheder?

Pia Kjærsgaard har allerede været ude med krav om forbud mod og total overvågning af muslimske grupper, men det er i en forstand mindre interessant - hvis Pia Kjærsgaard fik sin vilje, ville Islam blive forbudt og alle muslimer samlet i koncentrationslejre eller deporteret, evt. til opsamlingslejre i den saudiske ørken.

Mere foruroligende er det, om det - yderst forståeligt - øgede beredskab suppleres af krav om en forstærket "terrorlovgivning", der kan bruges til at slå ned mod afvigende meninger eller organisationer, som vores eksisterende terrorlovgivning f.eks. allerede er anvendt mod Greenpeace.

Vi nå holde vejret, håbe det bedste og frygte det værste.

Kommentarer: