– fordi tiden kræver et MODSPIL

08. Sep 2006

cand. avisbud?

 
Bloggeren og akademikeren Paw Hedegaard Amdisen har under denne overskrift et fremragende indlæg i dagens Jyllands-Post om den megen forargelse over forskellige nye gratisavisers besvær med at finde avisbude:
Efter i foråret at have beskyldt landets ledige akademikere for at være en flok dovne hunde, der med fyrstelige dagpengebeløb til deres rådighed fedede den af i utopiske drømmerier om at finde ansættelse inden for deres respektive fagområder, så er turen nu kommet til konkret handling. De dovne og hovne akademikerhunde skal ud at løbe med (gratis)aviser.

Sagen er nemlig, at de danske arbejdsgivere fattes ufaglært arbejdskraft. Helt aktuelt: En række (gratis)aviser mangler avisbude. Og hvad kunne så være mere nærliggende end at tvangsaktivere langtidsledige akademikere? Så kan de lære, at de ikke skal fede den af og leve et liv i sus og dus på samfundets regning, men at de skal komme i gang på arbejdsmarkedet og få vigtige og for en akademiker karrierefremmende poster som avisbud, postbud på deres CV.

Nu kunne man naturligvis mene, at det mest naturlige, man som arbejdsgiver kunne gøre, hvis man manglede arbejdskraft i en situation med større udbud end efterspørgsel (mange job, lav eller ingen arbejdsløshed), var at tilbyde mere i løn og/eller bedre arbejdsvilkår.

Men det er jo at følge markedets logik. Og det huer bestemt ikke arbejdsgiverne i denne branche, som er vant til at tilbyde utålelige arbejdsforhold og kronisk underbetaling. Og netop derfor huer det bestemt heller ikke arbejdsgivernes liberale regeringsparti, som er gået hen og blevet statslige kontrolfreaks og nationalkonservative.
Godt brølt, løve! Netop det sidste har jeg selv tænkt på: Når nu de i forvejen har så travlt med marked mig her og marked mig der, hvorfor så ikke bare bede arbejdsgiverne tromme nogle arbejds- og lønvilkår sammen, så de kan få ansatte på markedets betingelser, for næsen af andre brancher?

Nej, så gælder der nogle helt andre regler - her i vores østeuropæiske planøkonomi med arbejdspligt. Gudfaderbevares.

Link til hele Paw Hedegaard Amdisens indlæg.

Kommentarer: