– fordi tiden kræver et MODSPIL

24. Mar 2006

Danmark og Irak

 
En dansk soldat blev i går dræbt i Irak. Dette er en stor tragedie for hans familie, og vor medfølelse og vore tanker bør gå til dem.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen lader sig imidlertid ikke nøje med dette, men erklærer ifølge Politiken, at drabet på den danske soldat var en "afskyelig og fej terrorhandling":
"En tragisk hændelse, som den vi ser her, får ikke Danmark til at ændre politik i Irak. For hvis vi vakler, når terroristerne bomber, så giver det dem jo bare blod på tanden. Det ville være et helt forkert signal", sagde Anders Fogh Rasmussen (V) under et EU-topmøde i Bruxelles.

"Jeg vil gerne understrege, at det ikke er terroristerne, der skal bestemme, om Danmark skal forblive i Irak og på hvilke vilkår. Det er de folkevalgte politikere", sagde han.
I en sådan situation kunne det nok være på sin plads at minde statsministeren om, at der er krig i Irak. De danske soldater i Irak er der rent faktisk for at deltage i denne krig - som del af en fremmed besættelsesmagt.

Danske soldater har under udførelsen af deres opgaver flere gange skudt og dræbt irakiske statsborgere. Dette er en stor tragedie for de pågældendes familie, og vor mefølelse og vore tanker bør gå til dem.

Men det er nu engang spillets regler, at sender man soldater i krig, vil nogle af dem blive dræbt. Lader man sine soldater besætte er fremmed land på trods af lokalbefolkningens ønske (og et massivt flertal af alle irakere ønsker besættelsesmagten hen, hvor peberet gror), vil der opstå en eller anden form for modstandsbevægelse, og ens soldater vil blive dræbt.

Dette er altid dybt tragisk, men det er også spillets regler. Det nytter ikke noget i hvert tilfælde at undskylde sine egne og så sætte sig ned og græde som en gammel kone, når de andre er så onde, at de kan finde på at slå igen.

Den irakiske befolkning har de sidste tre år gennemgået ufattelige lidelser på grund af den inkompetente og korrupte besættelsesmagt, Danmark har selv har været med til at påføre landet.

Bortset fra den danske soldat blev mindst 35 andre dræbt ved forskellige krigs- og terrorhandlinger i Irak - krigs- og terrorhandlinger, som Anders Fogh Rasmussen gennem sin moralske støtte til krigen har et betydeligt personligt medansvar for.

At der blandt de danske soldater også var en dansk soldat, er tragisk - men det er ikke en "afskyelig og fej terrorhandling"; det er (desværre) en naturlig del af slagets gang.

Update, kl. 22.11:
Claus Bagger siger:
Det er åbenbart ikke gået op for AFR at landet er i krig. I krig gælder krigens love og i krig bliver folk slået ihel. Regeringen er direkte medansvarlig for drabet på den unge mand.

At kalde det en terrorhandling er at forvrænge begreberne. Soldater under våben der deltager i en krig bliver ikke udsat for terror men for krigshandlinger og det dør man af. Jeg personligt er også medansvarlig da jeg omend ufrivilligt er med til at finansiere galskaben . Det burde aldrig være sket.

Kommentarer: