– fordi tiden kræver et MODSPIL

24. Dec 2011

Dansk aktivist fængslet i Bahrain

 

Tomme tåregas-hylstre, indsamlet i landsbyen Tubli i Bahrain efter én dags angreb fra politiet. En påmindelse om den tunge sky af undertrykkelse, der meget konkret hviler over østaten i disse dage.


Læserbrev i Politiken, 20.12.2011:
DANSK AKTIVIST FÆNGSLET I BAHRAIN

DEN 15.12. BLEV en dansk aktivist anholdt i en fredelig demonstration, der i ethvert frit land ville have været helt lovlig. Siden har tavsheden i den danske presse været aldeles larmende.

Den foregående karakteristik er måske til dels en tilsnigelse. Der er nok ikke så meget dansk ved Zainab al-Khawaja. Ganske vist er hendes far, Abdulhadi al-Khawaja, ud over at være menneskeretsaktivist også dansk statsborger, hvilket også vil sige, at Zainab er vokset op her i Danmark.

Egentlig er hun fra Bahrain, og der er mange ting ved hende, der er helt og aldeles udanske. For eksempel er hun kompromisløs, ukuelig og åbenbart totalt frygtløs.

Selv efter at hendes far blev fængslet, tortureret og tilsyneladende udsat for seksuelle overgreb i kølvandet på myndighedernes modreaktion på oprøret i Bahrain; netop, mens de læger og sygeplejersker, som under demonstrationerne i februar og marts behandlede dødeligt sårede demonstranter, dømmes ved latterlige skueprocesser, deltog Zainab al-Khawaja fortsat i demonstrationer mod de groteske menneskeretskrænkelser i det lille land, hvis ' konge' stadig er dekoreret med en af Danmarks fornemste ordener.

Zainabs anholdelse 15.12. blev straks en stor historie i de internationale medier, og New York Times-journalisten Nick Kristof skrev på Twitter. I går var nyheden nået frem til svensk presse, hvor man kunne læse, at »danska medborgaren Zainab al-Khawaja, mer känd under smeknamnet ' Angry Arabiya', greps i Bahrain på torsdagen under en stillsam protest«. Som nogle af de sidste medier i verden tog de danske aviser så tråden op, og Politiken bragte en artikel om Zainabs anholdelse, der mest af alt handlede om hendes far.

Hvor er oprøret, vreden over, at folk med tilknytning til Danmark behandles på den måde? Så langt væk Bahrain end ligger, har Zainab og hendes familie mere tilknytning til Danmark, end Wilson Kipketer og Viggo Mortensen nogensinde har haft. Hvor er Villy Søvndal og truslerne om diplomatiske repressalier? Hvor er interessen, når en person med så stor tilknytning til Danmark er helt i front og risikerer alt i kampen for menneskerettigheder og demokrati i et af de mest undertrykkende diktaturer i den arabiske verden? Er det, fordi hun er frygtløs og kompromisløs og vi ikke er det? Fordi hun risikerer alt for at gøre en forskel, hvilket vi aldrig selv ville? Vi ser på vore hænder, skammer os og er helst fri for at høre mere.Bemærk: Zainab Alkhawaja blev løsladt den 21. december om morgenen og er, som man kan følge på hendes Twitter-feed med næsten 28.000 abonnenter, straks fortsat med at arrangere og dokumentere kampen for demokrati i Bahrain. Læserbrevet fra den 20. december er derfor ikke spor uaktuelt. Se nedenstående interview for mere baggrund om situationen i Bahrain.

Illustration: Lagt på Twitter af Zainab Alkhawaja.

Kommentarer: