– fordi tiden kræver et MODSPIL

11. Oct 2008

Demonstration mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008

 
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008

Den tidligere omtalte demonstration mod racistisk vold i Århus blev en succes, med ca. 1000 deltagere og en god, fredelig stemning af protest mod de ret hyppige og ret alvorlige tilfælde af højreorienteret vold, bl.a. rettet mod Enhedslisten, der gentagne gange har fået knust ruderne til deres lokaler.

Tiden er kommet til at vise, at voldelige, politisk motiverede overfald ikke kan accepteres, og det blev vist i dag, med de forholdsvis mange fremmødte til en fredelig demonstration mod White Pride og deres forsøg på at intimidere den århusianske venstrefløj.

Blandt talerne var Enhedslistens folketingskandidat Sarah Victoria Bruun, der selv blev overfaldet for et par uger siden, og som understregede, at "denne demonstration er ikke blot mod skiderikkerne i White Pride, men også mod racisterne i Dansk Folkeparti". Herunder og herover lidt stemningsbilleder fra en vellykket demonstration med et alt i alt pænt fremmøde.
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008
Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008

Hvad man ikke ser på billederne herover er, at politiet var mødt endog meget talstærkt frem - måske i forventning om en ballade, der dog aldrig materialiserede sig. Demo mod racistisk vold i Århus, 11. oktober 2008

Update, kl. 18.15:
Der var tilsyneladende en enkelt episode omkring Jægergårdsgade, hvor nogle få højreorienterede moddemonstranter forsøgte at provokere med heilen og tilråb.

Men ellers er alt forløbet fredeligt, udtaler politiet:

»Demonstrationen er foregået fantastisk. Det hele er forløbet i god ro og orden. Ved episoden i Jægergårdsgade afskærmer vi en eventuel konfrontation, og så er den ikke længere,« lyder det fra Østjyllands Politi.

Update, 12.10:
Wolf har også et indlæg om demoen.

Update, 17.10:
Redox kan fortælle, at højreekstremisterne omkring White Pride faktisk forsøgte at mobilisere til en større aktion med demonstrationen, men det mislykkedes:
Mens den antiracistiske demonstration samledes på byens rådhusplads, mødtes White Pride med venner på værtshuset Jægerhytten. Kort inden demonstrationen nåede ind i Jægergårdsgade gik de 30 forsamlede, hvor af en stor del havde baggrund i Dansk Front, ud på gaden, hvor de stillede op, maskerede og bevæbnet med flasker. Der gik dog ikke lang tid før de, hjulpet på vej af politiet, i stedet gik sig ind på værtshuset Pub’en, hvor de opholdt sig mens demonstrationen passerede. Her udveksledes der skældsord og håndtegn, men det kom ikke til fysiske sammenstød. Efter dette anti-klimaks gjorde de forsamlede nazister ikke mere væsen af sig. Dog blev en bil med to kendte højreekstremister, blandt andet Vederfølner-bestyrelsesmedlemmet Simon Degn Lajer, stoppet af politiet, da de to i bilen kørte rundt og fotograferede demonstrationsdeltagere tidligt på aftenen.

Den 11. oktober vil blive husket som en dag hvor White Pride passivt lod hundredevis af antiracister dominere bybilledet, og hvor selv de få tilrejsende københavnske nazister blev skuffede over den århusianske indsats. Den seneste tids massive opmærksomhed fra medier og myndigheder har formentligt spillet en vigtig rolle i dette, og lørdag blev en markering af, at det store pres har effekt.
Man kunne så vitterlig godt have ønsket, at mere moderate politiske partier som socialdemokraterne og de radikale havde holdt fast i deres egne første udmeldinger og deltaget i demonstrationen. Det ville have vist en endnu fastere front mod ekstremisterne, end vi faktisk så. Hvilket dog stadig kun er et mindre skår i glæden oven på en vellykket demonstration 11. oktober.

Kommentarer: