– fordi tiden kræver et MODSPIL

07. Dec 2011

Den offentlige transport skal være mere attraktiv

 
Læserbrev i Århus Stiftstidende, 7.12.2011:

I Århus Stiftstidende læser vi 5. december, at de østjyske borgmestre kræver en hurtig udvidelse af motorvej E45 til seks spor i stedet for fire. Hvis ikke det gøres allerede nu, vil kapaciteten allerede næste år være opbrugt, hedder det.

Må det være tilladt at fremsætte en enklere og samfundsøkonomisk meget fornuftigere løsning på problemerne med trængsel på motorvejen: Halvér samtlige priser på offentlig transport i hele det østjyske bybånd, det vil sige på hele strækningen fra Kolding til Randers. Jeg mener helt bogstaveligt en halvering, så enhver billet, der i dag koster 20 kroner, fremover skal koste 10, og så videre. Et sådant skridt vil fra den ene dag til den anden gøre den offentlige transport meget mere attraktiv og vil aflaste motorvejen betydeligt.

Prisnedsættelsen kan nemt finansieres ved besparelsen på alligevel ikke at udvide motorvejen. Nemt, enkelt og klimavenligt - hvad venter borgmestrene på?Nu er der ikke plads til at elaborere så meget i et læserbrev, der skal trykkes i avisen, men i et samfundsøkonomisk perspektiv er jeg slet ikke i tvivl om, at det ville være billigst at halvere prisen på offentlig transport. Man ville spare udbygningen af vejene, og der ville blive importeret meget mindre olie. Samtidig ville forureningen også være mindre.De tilbageværende bilister ville få meget mere plads på vejene, så der er kun vindere i sigte.

Det kan kun gå for langsomt med at få udbygget den offentlige transport og gøre den så billig, at de fleste end ikke vil overveje at tagebilen.

Kommentarer: