– fordi tiden kræver et MODSPIL

29. Jan 2006

Den tone, den tone?

 
At klage over "tonen" i indvandrerdebatten er ikke andet end jammer, klynk og klage, proklamerede Søren Krarup i en kronik i Jyllands-Posten for en uge siden:
En række grædekoner er gået sammen om at jamre over tonen i indvandrerdebatten, og 12 forfattere samt nogle præster, læger og ambassadører søger at skabe en folkebevægelse på 'tonen',
skrev Krarup blandt andet og mener som udgangspunkt, at hvis nogen klager over "tonen" i en debat, er det altid, fordi de har uret i "sagen".

Den gode Lars Gorzelak Pedersen bragte en længere gennemgang af Krarups kronik, hvor han bl.a. konkluderede, at
Som Uffe Ellemann-Jensen så præcist formulerede det i TV-Avisen: Ytringsfrihed er en ret og ikke en pligt. Man må da i princippet gerne svine hinanden til og udtale sig systematisk nedladende om sin modpart. Men det er stadigvæk god opførsel - og langt bedre for integrationen - at lade være.

Krarups reaktion på kritikken - som er på linie med regeringspartiernes generelle reaktion - er bølleagtig, afvisende og autoritær, og bekræfter således kun, at Danmarks politiske klima pt. er præget af platte fjendebilleder frem for kritisk tænkning.
Men hvad ser vi så nu, efter skandalen om Louise Freverts og hendes efterfølger Martin Henriksens hjemmesider, efter at vi igen og igen har måttet høre på f.eks. Mogens Camres og Morten Messerschmidts gentagne og nedladende omtale af muslimer qua muslimer rykker selveste Pia Kjærsgaard ud i et opgør med intet mindre end Tonen i Indvandrerdebatten.

Som vi læser i Politiken:
Topledelsen i Dansk Folkeparti fastslår i en intern mail til partimedlemmerne, at der er forskel på rabiate islamister og islam. Flere medlemmers udtryk er 'helt uacceptable', mener partilederen.

I en intern mail, som Politiken er i besiddelse af, sender partitoppen et budskab, der ikke er til at misforstå.

"Kritik af islam som sådan og muslimer i al almindelighed er ikke Dansk Folkepartis politiske ærinde", skriver partiets pressechef Søren Søndergaard i mailen.

Hovedbudskabet i mailen er, at det er vigtigt at skelne mellem islam og fundamentalistiske islamister. Og at det er de sidste, DF's kritik skal rettes imod
Mon det vil sige, at vi fremover slipper for at høre Mogens Camre tale om, at "de venter på at blive nok til at slå os ihjel", eller om, at det er "indvandrernes skyld, at det danske børnetal er faldende, eller at vi slipper for at høre Morten Messerchmidt påstå, at "Islam er en fascistisk ideologi - og så videre, og så videre?

Det er jo nok lidt meget at håbe på. Men i hvert fald skal det blive spændende at se Søren Krarup som en anden Quijote ride ud mod overvindmøllen, "grædekonen" og "klynkeren" Pia Kjærsgaard.

Kommentarer: