– fordi tiden kræver et MODSPIL

29. Dec 2011

Egypten: Hæren bruger salafisterne

 


Læserbrev i Jyllands-Posten, 29.12.2011:
HÆREN BRUGER SALAFISTERNE

JP's leder 27/12 udtrykker en vis undren over, hvordan det salafistiske Nour-parti kan have fået så stor en del af stemmerne til det egyptiske parlament. Det er ikke så mærkeligt igen, hvis man graver lidt i det.


En af valgets liberale kandidater hedder Mahmoud Salem, og han har i årevis blogget mod den nu afsatte præsident, Hosni Mubarak, på adressen Sandmonkey.org. Salem har på sin blog beskrevet, hvordan valgkampen er foregået i Egyptens landdistrikter - og det har ikke været noget kønt syn. Trusler, vold og intimidering har været dagens orden. I dette spil har den egyptiske hær været en ivrig deltager - og stort set altid på salafisternes side. Men hvorfor vil militæret gavne salafisterne - er det selv islamister eller salafister?

Svaret på dette spørgsmål er nej. Militæret støtter salafisterne, fordi det selv har opfundet dem af samme grund, som Mubarak-regimet selv organiserede terrorangreb mod Egyptens kristne mindretal: For at skræmme befolkningen væk fra demokratiet, så den foretrækker militærrådets "moderate" diktatur.

Militærrådet kæmper for at bevare Mubarak-regimet og hærens privilegier også efter Mubaraks fald, og salafisterne er bekvemme allierede - dels som skræmmebillede, dels fordi heller ikke de ønsker en demokratisk udvikling. Salafisternes valgsejr er - i modsætning til Det Muslimske Broderskabs, som er reel nok - baseret på valgsvindel.
Foto: Aktivister på Tahrir-pladsen kræver militærrådets og feltmarskal Tantawis afgang, af Hossam el-Hamalawy. Anvendt under en Creative Commons-licens.

Kommentarer: