– fordi tiden kræver et MODSPIL

24. Jan 2005

Falluja, igen-igen

 
DR TVs Horisont havde en tankevækkende udsendelse om Falluja i lyset af valget på søndag.
Så lidt sort og hvidt alt forekommer i Irak i dag – og det forekommer virkelig i alt fald undertegnede at være meget lidt sort og hvidt – er det betegnende for hele "terror"-retorikken, hvordan forskellige oprørsgruppers (og almindelige kriminelles) forbrydelser forvandles til en legitimering af de mest uhyrlige overgreb fra besættelsesmagtens side. "Man må forstå, at amerikanerne ikke kunne blive ved med at acceptere, at der er steder i Irak, de ikke kan komme," forsikrer Kim Bildsøe Lassen - og det gjorde de så sandelig heller ikke! I stedet ødelagde de byen, så selv de mest velvilligt indstillede og oprørsfjendtlige borgere næppe kan andet end at ønske amerikanerne hen hvor peberet gror.
Irak er blevet en tragedie, et vrængbillede af det worst case scenario, som vi modstandere i krigen advarede imod. Og fremtiden?
Indædt morderiske væbnede grupper bekæmper amerikanere, irakiske kollaboratører og andre indædt morderiske grupper i en kaotisk situation, som vi hører meget lidt om, og som der næppe er nogen, der har et rigtigt overblik over; og hvem der end ville skabe fred i landet, ville skulle forhandle sig på plads med langt de fleste og nedkæmpe nogle få.
En ting er sikkert: Så længe amerikanerne bliver i landet, kan der næppe ventes andet end forværring på forværring, ulykke på ulykke. Og alternativet, når amerikanerne er rejst? Ingen ved det.
Det eneste vi ved er, at krigen mod Irak må være en af vor tids største og blodigste fejltagelser.

Kommentarer: