– fordi tiden kræver et MODSPIL

27. Oct 2005

Foruroligende nye toner

 
Der er ikke noget nyt i, at iranske ledere opfordrer til, at Israel bliver slettet fra landkortet. Ayatollah Khomeini talte op gennem 80erne jævnligt om USA og Israel som hhv. den store og den lille "djævel", og Iran har siden revolutionen i 1979 været en fast støtte for især de mere fundamentalistiske grupper i Libanon og Palæstina.

Alligevel er det en farlig og noget rystende udmelding, når Irans præsident Ahmadinejad opfordrer til Israels udslettelse og ifølge Al-Jazeera bl.a. siger:
The skirmishes in the occupied land are part of a war of destiny. The outcome of hundreds of years of war will be defined in Palestinian land. "As the Imam [ayatollah Khomeini] said, Israel must be wiped off the map.
Udmeldingen er bekymrende, fordi den kommer i en tid, hvor USA tilsyneladende aktivt søger efter grunde til at gå i krig med netop Iran - og fordi en opfordring til Israels udslettelse er en opfordring til folkemord fra et ansvarligt statsoverhoved.

Og den er rystende, fordi den synes at vise en fuldkommen afkobling fra Mellemøstens virkelighed.

Jeg har selv længe ment, at Israels bosættelser og jernhårde undertrykkelse af de besatte områder er forbryderisk og uundskyldelig, og at enhver varig fred i Mellemøsten må bygge på, at Israel opgiver samtlige bosættelser og trækker sig tilbage til grænserne fra før Seksdageskrigen i 1967. Eller, at man opgiver tanken om en rent jødisk stat, giver alle palæstinensere statsborgerskab og går efter en én-statsløsning.

Dette ændrer dog ikke ved, at
  • Israel har områdets stærkeste hær, der formentlig mageligt kunne erobre (men ikke holde) Syrien, Libanon og Jordan
  • Israel er bakket op af verdens eneste agressive supermagt, som regeres af en præsident, der bakkes op af landets mest Israel-venlige kredse
  • Israel har eksisteret siden 1949 og en "udslettelse" umuligt kunne blive andet end et folkemord
  • den Israel-destruktive retorik i dén grad er gået af mode blandt Mellemøstens øvrige statsoverhoveder
Jeg mener: Er han fuldstændig afkoblet fra og uvidende om verdens øvrige udvikling? Eller ønsker han netop at udfordre dén vestlige verden, der netop nu lægger pres på hans land? Eller er han måske, som det er blevet foreslået slet og ret politisk naiv og opslugt af Khomeinis traditionelle retorik?

Ingen af delene er særligt betryggende, når man tænker på, at dette er lederen af et land med en stærkt forhøjet risiko for at blive trukket ind i endnu en dødbringende, ødelæggende og overflødig krig.

Samtidig kan det også sætte den stramme danske flygtningepolitik og de mange hjemsendelser af iranske flygtninge i relief: Sådan taler lederen af det land, hvis torturkamre myndigheder Bertel Haarder Rikke Hvilshøj og klakørerne i Dansk Folkeparti synes, det er betryggende at sende politisk forfulgte tilbage til. Lad os håbe, de sover godt om natten ...

Kommentarer: