– fordi tiden kræver et MODSPIL

31. Oct 2005

Ghettopolitik?

 
Unge indvandrere amok i Århus-bydel, lyder overskriften på forsiden af JP Århus i dag.

I selve artiklen læser vi:
Fire unge sidder på halvmuren i Rosenhøj Centret søndag eftermiddag og kalder sig talsmænd for de grupper, der tre aftener i træk har hærget og forsøgt at brænde grillbaren og flere andre forretninger af.

Rundt på parkeringspladsen sværmer biler med unge fra indvandrermiljøet, og andre går rundt og hilser med sejrsstemning på hinanden efter de værste optøjer i Århus i flere år.
Hvad der får mig til at spærre øjnene lidt op, når jeg ser en sådan overskrift, er at jeg selv bor i Rosenhøj og kan bekræfte at ja, ruderne i samtlige forretninger er smadret, bortset fra kiosken (som har uigennemsigtigt panserglas) og grønthandleren (som meget fornuftigt har et gitter for). Og nej, jeg har ikke selv set nogen optøjer. Men jeg kan ikke sige, det undrer mig.

En tragisk selvmodsigelse er det, at mens det politiske landskab og især højrefløjen de sidste år har himlet op om alle de ulykker, der kommer fra Islam, har man ladet ghettokvarterer som Rosenhøj sejle deres egen sø, så vi som beboere langsomt må se stedet blive overtaget af en kriminalitet, der intet har med Islam, men meget med rodløshed og udstødelse at gøre.

Det vil sige: Med arbejdsløshed, udsigtsløshed, med Søndervangskolen, som indtil den blev magnetskole var en af Århus' mest nedslidte folkeskoler og forsømt i en grad, som det aldrig var overgået en "pæn" skole i Højbjerg eller Risskov.

Man fabler med andre ord om lykken ved en stram udlændingepolitik, mens man lader ghettoer som Rosenhøj forfalde og forsumpe på den helt traditionelle og gammeldags måde - på en måde, som intet har med hverken indvandring eller Islam, men meget med sociale mekanismer at gøre. Løsningen ...?

Vel, det kan være svært at se. "Stramninger" og lovindgreb kan nok ikke gøre andet end mere skade. Men hvad med uddannelse, jobs, fremtidsudsigter - måske ligefrem udsigt til et samfund, der vil have alle med i stedet for at lukke dem med de "forkerte navne" ude?

PS: Når jeg skriver, at Rosenhøj er ved at blive overtaget af ungdomskriminalitet, er det ikke min mening at antyde, at hovedparten af områdets unge er kriminelle. Hovedparten af områdets unge er, så vidt jeg da kan se, fredelige og lovlydige. Men det er de kriminelle, som i disse år sætter dagsordenen og præger kvarteret, og det er meget let at se, hvordan det kun kan blive værre og værre, efterhånden som endnu en generation vokser op midt i håbløsheden.

Kommentarer: