– fordi tiden kræver et MODSPIL

15. Feb 2008

Good morning, Mumbai

 
Aldrig så snart lægger man sin bloggepind fra sig en enkelt dag, før Danmark står i flammer.

Åh ja, skal vi nu til det igen. Jeg behøver ikke engang at lette på låget til skrigekedlen for at vide, at det syder og bobler dernede.

Og selvfølgelig har jeg ikke en mening parat om de seneste dages væsentlige begivenheder ... men nogle ting er jeg da i hvert fald klar over:

Hvis PET har forpurret et komplot om at myrde Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard, skal de ønskes tillykke med det - truslen mod tegnernes liv er en af de mest ubehagelige sider af hele karikaturkrisen. Problemet er, at det vil vi aldrig få at vide, eftersom PET har valgt ikke at rejse sigtelse mod nogen af de mistænkte og tilsyneladende ikke engang har beviser nok til at kunne stille nogen af dem for en dommer.

Det skriger i øjnene i den hamrende mangel på professionalisme, hvormed Jyllands-Posten med vanlig selvretfærdighed og totalt blottet for selv den mindste antydning af selvironi trompeterer overfor omverdenen: "Murder plot against Danish cartoonists", "Complot d'assassinat contre un caricaturiste danois", osv.: En overskrift som den første ville aldrig stå i en seriøs avis i den engelsktalende verden – der ville stå: "Alleged murder plot against", osv. På fransk ville det have været "presumé", og det ville det have været, lige til nogen havde tilstået eller de pågældende var blevet dømt i retten.

Som det er nu, vil vi aldrig få opklaret, hvad der egentlig lå bag, og selvom PET stadig skal lykønskes, hvis de virkelig har forpurret et rigtigt komplot, kan jeg ikke forstå, hvorfor i alverden de valgte at gå til pressen med det, hvis de ikke engang har materiale nok til at bære en sigtelse. Netop PET behøver vel ikke fortælle alle alting.

Læg hertil, at det er hamrende hul i hovedet at udvise folk med permanent opholdstilladelse i Danmark, uden at de er dømt for nogen forbrydelse.

Hvis det havde drejet sig om gennemrejsende eller folk på turistvisum så ja, men en permanent opholdstilladelse har hidtil været garant for, at man trygt kunne stifte familie osv. i Danmark uden at blive smidt ud til højre og venstre, og det er en retstilstand, jeg i allerhøjeste grad gerne så genindført. Reglen om, at udlændinge med permanent opholdstilladelse kan udvises "administrativt" blot det sker "af hensyn til rigets sikkerhed" bør afskaffes straks. Og nej, det er ikke OK, at PET benytter sig af reglen, når nu den er der - det er hamrende hul i hovedet, at den er der, og det er hamrende hul i hovedet af PET at bruge den.

Hvilket bringer os tilbage til uroen. Åh ja, uroen.

Som formentlig ikke har så meget at gøre med karikaturkrise eller mordkomplot som med virkelige og/eller opfattede ydmygelser.

Politichikane mod en uskyldig, midaldrende palæstinenser løber sammen med chokket i visse kredse over at se helt uskyldige (som det hurtigt bliver til) mennesker, som lige præcis kunne have været dem selv, verfet ud af Danmark uden videre, løber sammen med ydmygelsen over (som det synes) endnu engang at blive konfronteret med Jyllands-Postens frejdige vilje til at træde på deres profet (det vil sige: På deres religion og deres identitetet), løber sammen med den generelle vrede over at være arbejdsløs og afvist af samfundet, som jeg selv skrev om i forbindelse med urolighederne i Rosenhøj ved Århus for nogle år siden:
Det [er] et spørgsmål om udstødelse, om åndelig isolation

For nogle er det nok også et spørgsmål om at være spændt ud mellem to kulturer. Mange af disse unge kommer fra familier, hvor de voksne har meget lidt kontakt til den dansktalende del af samfundet.

Nogle unge mennesker vokser op med denne situation derhjemme, samtidig med at de selv lærer at begå sig på dansk, i en nedslidt folkeskole og uden at kunne være i tvivl om, at deres fædrene kultur og religion ikke er den dominerende og ringeagtes af mange. De får ofte lov til at gå rundt helt alene, uden nogen form for opsyn eller kontrol - hvilket ville være helt i orden i et normalt boligområde, men kan være meget risikabelt i et kvarter, der er præget af kriminalitet, stoffer og masser af dårligt selskab.

Unge mennesker med en halv fod i ingen af lejrene finder i stedet sammen på tværs af nationaliteter (også med unge af rent dansk oprindelse, hvis nogen skulle være i tvivl) og udvikler deres egen hårdtslående ungdomskultur præget af mandschauvinisme, homofobi og krav om "respekt" - i øvrigt først og fremmest under påvirkning af hip-hop og gangstarap.

Der opstår grupper af unge mennesker fyldt med en helt enorm vrede og uden nogen form for hensyn til deres omgivelser eller omsorg for deres eget boligkvarter - hvilket de talrige indbrud og det konstante hærværk i selve Rosenhøj er en skræmmende påmindelse om.
Problematikken er lidt anderledes for Gellerup, Nørrebro, Bagsværd, Kokkedal osv., end den er for Rosenhøj, men fundamentalt er det de samme ting, der er på spil. Og hvis man tager alle disse ydmygelser, al denne frygt og usikker hed og vrede og rører godt rundt i gryden, får man en eksplosiv cocktail, der let kan ryge i luften fra tid til anden.

Det har hjerteligt lidt med Muhammed-karikaturer eller islam og temmelig meget med arbejdsløshed, fattigdom og marginalisering, med 60ernes oprør i de amerikanske ghettoer eller optøjerne i Paris' forstæder at gøre.

Og så har det for mange af de involverede nok også noget med sjov, ballade og larm i gaden at gøre. Det være langt fra mig at forsvare en sådan handling.

Men før vi bliver alt for opskræmte, er tiden nok nærmere kommet til at slå koldt vand i blodet og gyde lidt olie på vandene - selvsagt det modsatte af, hvad Dansk Folkeparti har tænkt sig at gøre på Borgen de nærmeste dage.

So Good morning Mumbai, and thank you for listening to WKLZ Modspil Radio Station. Have a nice day, all of you.

Kommentarer: