– fordi tiden kræver et MODSPIL

25. Mar 2008

Gudfaderbevares

 
Netop hjemkommen fra påskeferie i udlandet mødes man af meldinger som disse i sin avis, under overskriften "Regeringen vil udvise flere":
Regeringen vil undersøge, om det er muligt at udvise endnu flere udlændinge, der begår kriminalitet i Danmark.

Det oplyser justitsminister Lene Espersen (K), der i første omgang vil have lavet en redegørelse for, hvordan de gældende udvisningsregler bliver brugt af domstolene.

Redegørelsen skal udarbejdes af Integrationsministeriet efter den seneste tids debat om bandekriminalitet.

Flere partier har efterlyst, at det for eksempel skal være nemmere at udvise for besiddelse af skarpladte skydevåben ...
Gør man sig overhovedet klart, at hvis man konsekvent giver sig til at stramme reglerne for udvisning, så man udviser "så mange som muligt inden for de internationale konventioners grænser" - det vil sige, efter en nidkær embedsmandsfortolkning og derfor ganske sandsynligt i praksis langt ud over disse grænser - så er det rigtige mennesker, rigtige familier, der bliver splittet af regeringens politikernes imbecile signalpolitik?

For otte-ti år siden var retspolitiske udmeldinger som "der skal udvisninger til" absolut forbeholdt ekstremisterne i Dansk Folkeparti. I dag ...?

I dag har de bredt sig til hele det politiske spektrum, og retorikken om, hvordan vi bedst slipper af med "de andre", de onde, som vi kan give skylden for alle vort samfunds indbyggede fejl og mangler, ligger som en tyk sovs over vort lands regering.

Som professor emeritus fra Århus Universitet Curt Sørensen skrev forleden, i en kronik i Politiken om Det forgiftede samfund:
Den tyske journalist og historiker Sebastian Haffner [beretter] om den ændring af holdninger og opfattelser, der beredte vejen for nazismens magtovertagelse og hvad senere fulgte.

Pludselig en dag var holdninger og opfattelser, som man hidtil havde betragtet som fuldstændig outrerede og marginale, blevet udbredt og accepteret selv i kredse, som ikke direkte identificerede sig med den fremstormende nazisme.

På tilsvarende måde kan vi i dag herhjemme konstatere, at holdninger, opfattelser og politisk sprogbrug, som for blot 10-15 år siden blev anset for at være horrible og helt ude i hampen, pludselig er blevet udbredt og accepteret og noget, som ledende politikere og medierne enten mere eller mindre identificerer sig med eller i hvert fald opfatter som et normalt element i vores politiske kultur og debat. Den nutidige samfundsmæssige og politiske diskurs er som forgiftet. Selv på den politiske venstrefløj vinder den nye retorik åbenbart frem.

Og ingen, slet ikke medierne, tør nævne hovedårsagen til forgiftningen af den offentlige debat, udbredelsen af autoritære, intolerante holdninger og opfattelser, den vedvarende hetz mod anderledes værende og anderledes tænkende og den lige så forudsigelige ekstremistiske modreaktion.
Analysen er mere præcis, end jeg egentlig bryder mig om - ikke, at jeg ikke er klar over, hvordan giften breder sig, men til daglig foretrækker jeg som så mange andre at lade som om, jeg glemmer det.

Go read - det er foruroligende læsning, og Curt Sørensen har tydeligvis noget at have det i.

Hat tip: Rune Engelbreth.

Kommentarer: