– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. Dec 2005

Højreretorik og intellektuel svindel

 
Lars Raapil har en lang og præcis analyse af Uriaspostens retorik under overskriften Intellektuel svindel:
Når moderate muslimer i Indonesien tager initiativ til at imødegå ekstremistiske trosfæller, så bliver det hos Kim vendt på hovedet og tolket i et gennemført ondsindet og negativt perspektiv. Vi hører ellers ofte opfordringer fra vores hjemlige islamkritikere til alverdens muslimer om at 'gå på gaden' og protestere mod ekstremisme.

Det gør muslimer altså nu i Indonesien, men dette passer ikke ind i Urias-Kims hadinficerede, såkaldte mediekritik. I stedet får vi serveret en fordrejet, svinsk og ondskabsfuld version.
Hvad der særligt karakteriserer den retorik, Raapil her opponerer imod, er mangelen på fordomsfri analyse.

Vi har alle en tendens til at fortolke alle data i overensstemmelse med vores eget verdensbillede, men det symptomatiske for højrefløjens intellektuelle bedrag er fraværet af "god tro": Det handler ikke om, hvordan denne eller hin oplysning skal fortolkes og hvad den betyder, men om, hvordan den - evt. ved udeladelser og forvrængning, som i Raapils eksempel - kan bringes til at støtte det synspunkt, man allerede har.

Uriaspostens bagmand forsøger f.eks. at foregøgle en sober "historisk interesse" i skiftende tiders opfattelse af Islam, men det bliver hurtigt klart, at der er tale om ren cherrypicking; det drejer sig ikke om, hvad forfattere som Jørgen Bæk Simonsen eller Johannes Pedersen rent faktisk kan have ment, men om Kim kan finde noget, han kan bruge.

Kommer lige pludselig noget op, der i overvældende grad truer det islamofobiske og højreparanoide verdenssyn (f.eks. Frevert-affæren, orkanen Katrina eller Abu Ghraib-skandalen), iagttager såvel Uriasposten som de fleste andre højreblogs en larmende, nærmest øredøvende tavshed, indtil de beslutter sig for, at nu har folk nok glemt det, og fortsætter med at udsprede deres lille, billige had.

Raapils indlæg rammer hovedet hårdt på sømmet.

Kommentarer: