– fordi tiden kræver et MODSPIL

30. Apr 2005

Hvad blev der af retssikkerheden?

 
Politiken har i dag en historie om et dansk-filipinsk ægtepar, hvor kvinden havde fået afslag på opholdstilladelse i Danmark.

Men nærmest i sidste øjeblik, før sagen skulle for menneskeretsdomstolen i Strasbourg, sadlede det danske indenrigsministerium om og ændrede deres nej til et ja:
Sagen var også godt på vej. 17. februar 2004 skrev domstolen til parret, at »Deres sag kan ventes at blive behandlet af retten i begyndelsen af 2005«.

Men få dage før Integrationsministeriet i marts i år skulle sende sit første svar til domstolen i Strasbourg, fik det dansk-filippinske ægtepar pludselig ja til sin ansøgning om familiesammenføring.
Ægteparrets advokat kan fortælle, at det er en helt almindelig praksis hos de danske danske myndigheder:
Men følger en særdeles stram praksis, som ganske klart går helt op til (og mange gange overskrider) kanten for, hvor stramt man overhovedet må administrere disse regler.

Så snart en sag om familiesammenføring er på vej i retten - det være sig Menneretsdomstolen eller en ganske almindelig dansk domstol - ombestemmer Indenrigsministerium og Udlændingestyrelse sig pludselig og finder, at der alligevel godt kan gives opholdstilladelse.

Retssikkerhed er åbenbart blevet til, at kun de, der er villige og parate til at slæbe myndighederne i retten, kan få en anstændig behandling; alle andre spises af med afgørelser, som de pågældende embedsmænd ikke engang selv tror på, er lovlige.

Denne situation - en myndighed, der bevidst bryder loven for at tækkes et formodet politisk krav og populistisk folkestemning, og herefter gør, hvad den kan for at holde disse sager væk fra domstolene - kan vist ikke siges at være en retsstat værdig.

Kommentarer: