– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. Aug 2005

Hvordan beslaglægger man en hjemmeside?

 
"Politiet må beslægge dele af Oprørs hjemmeside", læser vi i et Ritzau-telegram på Jyllands-Postens hjemmeside.

Dette er naturligvis en fortsættelse af balladen (vandglasstormen) om de farlige terrorister i foreningen Oprør, som man kan læse mere om hos Modkraft.

Undskyld, men hvordan beslaglægger man en hjemmeside? Tager politiet ud, hvor serveren står, fjerner den onde hjemmeside under trussel om magtanvendelse og tager den med sig på et medbragt diskette- eller PEN-drev?

Ja, jeg spørger bare. Man kan ikke beslaglægge en hjemmeside.

Men det er måske heller ikke det, de vil. Læser man videre, ser man nemlig, at politiet af retten har fået "lov til at få lukket dele af foreningen Oprørs hjemmeside" - hvilket "kun" vil sige, at politiet har fået lov til at rette henvendelse til foreningens Internetudbyder, som så må tage stilling til, om
  1. hjemmesiden overtræder en lov i det land, hvor udbyderen har hjemme
  2. det overhovedet er lovligt at lukke hjemmesiden i henhold til det pågældende lands love.
Tidligere ville jeg have ment, at det ville være ret besværligt at få lukket hjemmesiden, hvis blot den ikke var placeret i Danmark, men med udbredt hysteri og for megen "hovsa"-lovgivning i terrorbekæmpelsens hellige navn på bekostning af elementære menneskerettigheder kan det desværre være blevet ret meget nemmere.

Der findes dog stadig udbydere - f.eks. xs4all.nl - som holder ytringsfrihedens fane højt, men selv de må neturligvis holde sig indenfor lovens rammer.

I alle tilfælde viser sagen (udover den begrebsmæssige forvirring i at ville beslaglægge ting, der ikke kan "beslaglægges"), at den nye terrorlovgivning er ret tåbelig: Hvordan kan vi nogensinde få en debat om, hvad der er og ikke er terror, når vi ikke engang har lov at sætte spørgsmålstegn ved, om en given gruppes eller regerings handlinger er "terrorisme" eller ej?

Nederdrægtig terror eller heroisk frihedskamp - hvordan kan vi nogensinde finde ud af hvad, der er hvad, når det modsatte synspunkt er censureret ud af debatten?

Kommentarer: